Ujian penilaian khas Sarawak bergantung kepada ketersediaan guru - TPMBINTULU: Ketersediaan guru perlu diambil kira sebelum sistem penilaian tersendiri iaitu peperiksaan khas untuk seluruh pelajar tahun enam di semua sekolah kerajaan di negeri ini dilaksanakan, kata Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Fadillah Yusof.

Ketika dihubungi Utusan Malaysia semalam, Fadillah bagaimanapun menjelaskan bahawa rundingan terhadap cadangan itu akan terus dilaksanakan bersama Kementerian Pendidikan serta jawatankuasa Perjanjian Malaysia (MA63).

“Ia masih dalam konteks cadangan, dan bila ada cadangannya perlu ada perundingan, kemudian dimuktamadkan dan kemudiannya baru la kita mengetahui sama ada diluluskan atau tidak.

“Sebab kita perlu melihat sama ada guru-guru ini bersedia atau tidak, baru lah kita dapat melihat kepada keberhasilannya.

“Jadi dalam konteks MA63, ia akan turut dibincangkan juga bersama jawatankuasa. Kerana ini melibatkan banyak perundingan terlebih dahulu selepas cadangan dikemukakan,” tambah Fadillah kepada Utusan Malaysia.

Sehubungan itu, Fadillah yakin keberhasilan kepada sistem peperiksaan khas itu akan mengambil kira ketersediaan guru di peringkat sekolah.

Baru-baru ini, Menteri Pendidikan, Inovasi dan Pembangunan Bakat Sarawak, Datuk Seri Roland Sagah Wee Inn berkata, penilaian tersebut akan menyerupai UPSR yang sebelum ini dimansuhkan oleh Kementerian Pendidikan (KPM).

Kata Roland Sagah, kerajaan Sarawak sentiasa berusaha untuk merealisasikan pelan tersebut kerana ia dipercayai akan membantu pelajar-pelajar untuk mempunyai sistem penilaian sendiri.

Bagaimanapun beliau berkata cadangan kepada perkara tersebut bergantung kepada dasar Persekutuan.

Dalam pada itu, Menteri Pendidikan Fadhlina Sidek berkata kementeriannya akan memberi input kepada Sarawak berhubung cadangan merangka sistem penilaian sendiri bagi menggantikan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) untuk murid Tahun Enam di semua sekolah kerajaan di negeri itu.

Selain itu, sekiranya kerangka yang mahu dibangunkan itu bertujuan memperkukuh pentaksiran, pastinya kementerian pendidikan akan sokong kerana ia adalah hala tuju Kementerian Pendidikan iaitu pembangunan holistik (melalui) pentaksiran bukannya peperiksaan.

Kata Fadhlina, kementeriannya sentiasa menganggap Sarawak antara negeri contoh yang sentiasa memberi tumpuan kepada pendidikan. Malah, dengan adanya MA63 (Perjanjian Malaysia 1963) dan perbincangan jawatankuasa, kita sentiasa ada panduan untuk pelaksanaan apa sahaja program pengukuhan di peringkat negeri.-UTUSAN
Previous Post Next Post