Ganti UPSR, penilaian tahap pertama perlu dibuat selepas darjah tiga - Dr Annuar


SIBU: Sistem penilaian tersendiri yang dicadangkan oleh kerajaan Sarawak baru-baru ini perlu dibuat pada tahap pertama selepas Darjah Tiga.

Timbalan Menteri Pendidikan, Inovasi dan Pembangunan Bakat, Datuk Dr Annuar Rapaee (gambar) berkata, ini bagi mengenal pasti sekolah yang perlu diberi keutamaan atau sejauh mana perbezaan sekolah-sekolah terutama sekolah di luar bandar dan bandar.

"Jika saya ditanya secara peribadi, saya lebih suka penilaian ini dibuat ke tahap pertama, iaitu selepas darjah tiga. Adakah budak ini pandai membaca atau menulis.

"Sarawak melihat perkara ini penting sebab kalau tidak, kita tidak dapat melihat sekolah mana yang perlu diberi keutamaan atau sejauh mana perbezaan sekolah-sekolah terutamanya di kawasan luar bandar dan bandar," katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita pada majlis Anugerah Apresiasi dan Kecemerlangan Kolej Vokasional Sibu (KVS) dan penangguhan pertandingan Inovasi Peringkat Kebangsaan serta majlis Menandatangani Nota Persefahaman (NoU) 2023 di Dewan Canselor Universiti Teknologi Sarawak (UTS), hari ini.

Baru-baru ini, kerajaan Sarawak mahu memperkenalkan sistem penilaian tersendiri iaitu peperiksaan khas untuk seluruh pelajar tahun enam di semua sekolah kerajaan di negeri ini bagi menggantikan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR).

Dr Annuar berkata, orang ramai perlu melihat sistem pendidikan di negara ini dimana pelajar hanya dinilai secara umum pada Tingkatan Lima.

"Walaupun mereka mempunyai pentaksiran bilik darjah di peringkat sekolah, tetapi untuk membuat perbandingan dengan pelajar-pelajar lain di seluruh negara, sistem ini gagal sebab ia tidak membandingkan pelajar atau mempunyai soalan peperiksaan atau penilaian yang sama.

"Tetapi kalau kita membuat sesuatu keadaan menyeluruh, kita dapat melihat tahap mana-mana sekolah tersebut. Bukan kita hendak mengatakan sekolah itu teruk atau tidak teruk, tetapi kita dapat menilai sekolah mana yang perlu mendapat perhatian.

"Apa sebab mereka tidak mendapat kecemerlangan seperti sekolah-sekolah lain. Mungkin kerana kekurangan guru, infrastruktur atau ibu bapa di kawasan tersebut tidak memberi penekanan kepada pendidikan atau pelajar mempunyai masalah lain," katanya.

Beliau berkata, penilaian itu bukan semata-mata untuk pelajar tetapi juga penilaian untuk tahap atau kedudukan sekolah tersebut.

"Fokus kita nanti, sekolah-sekolah yang kurang mendapat keputusan baik ini dapat diberi penekanan oleh pihak berkuasa," katanya.

Sumber: Utusan Sarawak - AKUN GIMAN
Previous Post Next Post