Pakaian seragam sekolah bentuk jati diri muridPemakaian seragam sekolah sudah sekian lama dilaksanakan semenjak kita mencapai kemerdekaan. Sejak 1970 pula, Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) memulakan langkah yang lebih tersusun dalam mewajibkan semua murid sekolah rendah dan menengah untuk memakai pakaian seragam sekolah

Namun pada 3 Oktober 2021 Menteri Kanan Pen- didikan, Datuk Dr Radzi Jidin memberikan kelong- garan kepada murid untuk tidak memakai pakaian seragam. Arahan pemakaian seragam sekolah kemudian dikembalikan pada 12 Jun 2022.

Bagaimanapun sekali lagi Kementerian Pendi- dikan Malaysia (KPM), pada 2 Mei 2023, mengelu- arkan arahan murid sekolah dibenarkan memakai pakaian sukan berikutan cuaca panas keterlaluan yang melanda negara berpotensi memberi kesan kepada murid.

Arahan itu kelihatannya masih berkuat kuasa sehingga kini meskipun cuaca sudah kembali pulih seperti sedia kala.

Rentetan itu, murid semakin selesa untuk tidak lagi mengenakan pakaian seragam. Mereka sebaliknya lebih suka memakai baju sukan pelbagai warna dan keadaan ini menjadikan pakaian seragam semakin dilupakan. Bagi pihak sekolah, mereka tidak mempunyai kuasa untuk mengarahkan murid untuk kembali memakai pakaian seragam kerana tiada arahan daripada KPM.

Meninjau keadaan semasa di sekolah, kelihatannya, ketika perhimpunan pada setiap hari Isnin, hanya beberapa orang pelajar sahaja yang mengenakan pakaian seragam berbanding hampir 98 peratus daripada murid berpakaian sukan.

Agak cacat pemandangan pada perhimpunan sekolah dengan murid yang memakai baju sukan pelbagai warna dan tidak memakainya dengan kemas.

Gambaran ini menunjukkan murid sudah selesa ke sekolah dengan berpakaian kasual sedangkan seragam sekolah pernah menjadi kebanggaan murid suatu ketika dahulu. Segak bertali leher dengan pakaian seragam berlencana tidak lagi diendahkan sedangkan seragam sekolah sedikit sebanyak membentuk jati diri murid ketika di alam persekolahan. Pertembungan pendapat pastinya berlaku apabila arahan baharu daripada KPM dikeluarkan kerana ibu bapa juga sudah selesa dengan budaya pemakaian baju sukan. Pakaian seragam sekolah yang dulunya menjadi kemegahan zaman persekolahan dilihat oleh ibu bapa sebagai tidak lagi bermakna. Malah, ada ibu bapa berasakan lebih jimat membeli baju sukan yang lebih murah harganya berbanding satu set pakaian seragam sekolah.

Kembalikan pemakaian seragam sekolah

Justeru, KPM seharusnya bertegas dalam situasi ini terutama dengan arahan yang lebih jelas mengikut Surat Pekeliling Ikhtisas 3/1983: Pakaian Seragam Murid-Murid Sekolah dan Surat Pekeliling Ikhtisas Bil. 8/1985: Pakaian Seragam Murid-Murid Sekolah (Pindaan) yang dibuat sebelum ini adalah terpakai melainkan arahan drastik memerlukan tindakan segera mengikut situasi semasa.

Mengembalikan kegemilangan dan kebanggaan sekolah sebagai sebuah institusi pendidikan dengan beberapa peraturan dan arahan yang perlu dipatuhi akan menjadikan sekolah bukan sahaja sebuah tempat menimba ilmu, malah medan bersosialisasi serta membentuk jati diri.

Sekolah juga tempat membentuk disiplin berasaskan Rukun Negara dan dalam masa yang sama murid diasuh dengan satu jenama sekolah dengan pemakaian seragam sekolah selain bersatu padu di bawah satu lencana. Mengapa semua ini tidak dipandang sebagai satu wadah yang baik terhadap pelajar dan sekolah? Mengapa perlu kita menidakkan elemen yang sudah dibina sekian lama di sekolah dan cuba melenyapkan sesuatu yang baik untuk pembentukan jati diri pelajar?

KPM perlu bertegas dalam soal ini. Arahan yang jelas perlu dikeluarkan supaya sekolah dapat memahamkan ibu bapa untuk kembali kepada keadaan asal iaitu murid perlu berpakaian seragam sekolah dan hanya pada hari tertentu sahaja mereka dibenarkan berpakaian sukan.

Situasi menang-menang ini diharapkan dapat mengembalikan kegemilangan sekolah dalam membentuk disiplin dan jati diri murid. Seragam sekolah harus menjadi kebanggaan semua murid. Lencana sekolah pula mengikat jiwa mereka untuk meningkatkan kecemerlangan sekolah.

KPM harus mengambil langkah proaktif bagi memperkasakan pemakaian seragam sekolah dan dalam masa sama dapat mengekalkan budaya dan tradisi yang sudah terbina sekian lama.

Dr Abd Razak Zakaria, 
Pengerusi, 
Pusat Penyelidikan dan Pembangunan Keluarga 
Universiti Malaya
Previous Post Next Post