Akta Pendidikan 1996 (Pindaan) 2022 kini di peringkat akhir pindaan


KUALA LUMPUR: Kementerian Pendidikan (KPM) dalam peringkat akhir meminda Akta Pendidikan 1996 (Pindaan) 2002 bagi mewajibkan pendidikan sehingga pada peringkat menengah yang membabitkan tempoh 11 tahun persekolahan.

Ketua Pengarah Pendidikan, Datuk Pkharuddin Ghazali, berkata proses pindaan dilaksanakan dengan kerjasama Pejabat Peguam Negara.

"KPM akan membentangkan cadangan pindaan RUU Pendidikan ini di Parlimen sebaik sahaja mendapat persetujuan Jemaah Menteri.

"Insya-Allah jika semuanya berjalan lancar, kita akan bentangkan dalam sesi Parlimen secepat yang boleh," katanya kepada BH.

Sebelum ini, Menteri Pendidikan, Fadhlina Sidek dilaporkan berkata RUU bagi mewajibkan rakyat Malaysia mendapat pendidikan sehingga ke peringkat sekolah menengah akan dibentangkan di Parlimen.

Inisiatif itu adalah antara langkah serius kerajaan dalam menangani masalah keciciran pelajaran, di samping program intervensi lain oleh KPM bagi mengatasi isu berkenaan.

Pkharuddin berkata, kadar penyertaan murid pada peringkat sekolah menengah sepanjang tahun lalu adalah 93.48 peratus, manakala bakinya tidak meneruskan persekolahan sehingga Tingkatan Lima.

Beliau berkata, Seksyen 29A Akta Pendidikan 1996 yang dikuatkuasakan hanya mewajibkan kanak-kanak menamatkan pendidikan peringkat rendah.

Katanya, dapatan kajian dan sesi libat urus sebelum ini mendapati ada keperluan untuk melanjutkan pendidikan wajib sehingga ke peringkat menengah.

"Rasional dan hasrat mewajibkan pendidikan 11 tahun persekolahan adalah untuk memastikan setiap kanak-kanak warganegara Malaysia mendapat kesamarataan peluang pendidikan bagi mengembangkan potensi masing-masing," katanya.

Pkharuddin berkata, lanjutan pendidikan wajib kepada 11 tahun persekolahan juga bagi memastikan murid menamatkan pendidikan menengah dengan kelayakan minimum Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau kelayakan dalam bidang teknikal dan vokasional yang diiktiraf kerajaan.

Tubuh unit penguatkuasaan

Menurutnya, KPM juga menubuhkan Unit Penguatkuasaan Akta Pendidikan di bawah Bahagian Perancangan dan Penyelidikan Dasar Pendidikan (BPPDP) bagi tujuan menguatkuasakan peruntukan Akta 550 dan peraturan pendidikan di bawah akta itu.

Katanya, KPM turut merancang mempergiat usaha memberi pendidikan dan pendedahan berhubung peruntukan undang-undang berkaitan pendidikan.

"Fasa penguatkuasaan, termasuk penjara dan denda akan dijadikan sebagai langkah terakhir, selepas aktiviti peningkatan kesedaran dan pematuhan terhadap peruntukan Akta 550 yang dirancang, dilaksanakan," katanya.

Pkharuddin berkata, sehingga kini Seksyen 29A Pendidikan Rendah Wajib, Akta 550 adalah peruntukan undang-undang yang mewajibkan pendidikan rendah di negara ini.

Katanya, kegagalan ibu bapa mematuhi peruntukan ini boleh didenda maksimum RM5,000 atau penjara tidak lebih enam bulan atau kedua-duanya.

Garis panduan buliSementara itu, Fadhlina ketika merasmikan Seminar Pendidikan MADANI 2023 bertemakan 'Memartabatkan Karamah Insaniah dan Membangun Generasi MADANI' di Universiti Sains Islam Malaysia (USIM), berkata kementerian akan mengeluarkan garis panduan khusus berkaitan buli di sekolah sebagai langkah menangani kegiatan tidak sihat itu.

"Kita tidak berkompromi dalam soal kes buli, (jadi) satu garis panduan (berkaitan buli) akan dikeluarkan tidak lama lagi yang akan ada beberapa perkara yang kita sentuh termasuk buli siber.

"Hakikatnya, kita tidak boleh terima aktiviti buli ini dilakukan oleh anak-anak kita di sekolah," katanya.

Dalam pada itu, Fadhlina berkata, pihaknya turut menzahirkan komitmen terhadap isu jenayah seksual dan perkauman di sekolah.

"Kita tidak boleh bagi muka perkara ini (jenayah seksual dan perkauman).... perkauman berlaku di sekolah, walaupun isu ini datang setahun sekali atau setiap kali menjelang pilihan raya," katanya.

Beliau turut menegaskan KPM tidak akan mengetepikan kesatuan guru di negara ini sebagai salah satu saluran bagi menyampaikan dasar dan maklumat kementerian ke peringkat akar umbi.
Previous Post Next Post