Pelajar bumiputera tolak tawaran IPT bukan kerana tidak minat belajar

Imej hiasan


SEJAK 2020, sejumlah 188,884 atau 51% daripada 365,553 pelajar bumiputera lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) telah menolak tawaran untuk melanjutkan pengajian di institusi pengajian tinggi awam, seperti yang dilaporkan oleh Utusan Malaysia.

Bagi STPM dan kelayakan setaraf lain, daripada 131,905 tawaran yang diberikan, sejumlah 15,920 telah menolak tawaran tersebut. Ini berdasarkan statistik Kementerian Pendidikan yang dikutip dalam Dewan Negara baru-baru ini.

Antara alasan mereka adalah masalah kewangan, tidak mahu terikat dengan pinjaman pelajar, dan ingin mencari pendapatan.

Mengulas perkara ini, Naib Canselor Universiti Teknologi Mara Tan Sri Dr Sahol Hamid Abu Bakar berkata bahawa trend ini bukan disebabkan oleh kurang minat tetapi masalah kewangan.

Beliau menyatakan trend ini bukan hanya dilihat dalam kalangan pelajar yang tinggal di kawasan luar bandar tetapi juga dalam kalangan mereka di bandar yang juga mengalami kesulitan.

"Walaupun ada yang mempunyai pinjaman pelajar, mereka masih menghadapi kesulitan kewangan kerana wang tersebut hanya mencukupi untuk menampung yuran mereka dan tidak termasuk sewa dan perbelanjaan lain.

"Ada sesetengah yang berpendapat bahawa kelayakan akademik tidak menjamin pekerjaan yang membayar tinggi; oleh itu, mereka lebih suka bekerja sebagai penghantar makanan," tambah beliau.
Previous Post Next Post