Masuk universiti belum tentu dapat kerja - Lepasan SPM

Imej hiasan

Anggapan sukar mendapat pekerjaan selepas menamatkan pengajian di universiti menjadi faktor utama yang menyebabkan ramai lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) memilih untuk terus bekerja. Menurut Prof. Madya Dr. Shafriza Nisha Basah, pensyarah Jabatan Kejuruteraan Mekatronik, Fakulti Kejuruteraan dan Teknologi Elektrik, Universiti Malaysia Perlis (Unimap), pelbagai pekerjaan baharu kini ditawarkan melalui platform gig seperti perkhidmatan e-hailing, penghantaran makanan, pengeditan video, penterjemahan bahasa melalui aplikasi dalam talian, dan pekerjaan sambilan lain. Fenomena ini membolehkan lepasan SPM untuk terus bekerja dan memperoleh pendapatan sendiri tanpa perlu menunggu hingga tamat pengajian.

Proses mencari pekerjaan selepas tamat belajar dianggap mencabar dengan pelbagai faktor yang perlu dipertimbangkan, termasuk jenis pekerjaan yang ditawarkan, pendapatan, lokasi tempat kerja, pengangkutan, dan prospek kerjaya. Shafriza Nisha menyatakan bahawa pekerjaan yang ditawarkan melalui platform gig juga memberikan fleksibiliti kepada lepasan SPM.

Statistik yang dilaporkan oleh Utusan Malaysia menggambarkan kebimbangan terhadap masa depan belia negara. Dilaporkan bahawa lebih daripada 458,000 lepasan SPM tidak menyambung pengajian ke peringkat lebih tinggi dalam tempoh tiga tahun sejak 2020. Statistik menunjukkan bahawa 35.16 peratus atau 115,939 orang lepasan SPM tahun 2020 dan 48.74 peratus atau 180,680 orang lepasan peperiksaan 2021 tidak melanjutkan pelajaran.

Jika keadaan ini berterusan, dijangkakan kira-kira 40 peratus atau kira-kira 116,454 orang daripada keseluruhan 403,637 calon SPM 2022, yang keputusannya akan diumumkan pada 8 Jun ini, akan mengambil langkah serupa.

Shafriza Nisha menekankan bahawa trend lepasan SPM yang tidak melanjutkan pelajaran dapat membawa kesan negatif, terutamanya dalam bidang kepakaran teknikal yang akan menjadi penting pada masa depan. Beliau menyatakan bahawa negara memerlukan bilangan kepakaran teknikal yang banyak bagi membantu negara dalam era Revolusi Industri 4.0.

Beliau menjelaskan bahawa kerajaan Malaysia dan World Economic Forum (WEF) baru-baru ini telah menubuhkan Pusat Revolusi Industri 4.0 (C4IR) yang memberi tumpuan kepada ekonomi digital, peralihan tenaga, dan transformasi digital. Oleh itu, kepakaran tinggi merupakan salah satu strategi Malaysia untuk menjadi negara berpendapatan tinggi dan mencapai sasaran menjadi salah satu negara teratas dalam Indeks Inovasi Global.

Shafriza Nisha juga merumuskan bahawa jika trend ini berterusan pada masa depan, langkah pragmatik yang perlu diambil adalah mendorong lepasan SPM yang telah bekerja untuk meneruskan pengajian dalam bidang Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET). Terdapat pelbagai bidang TVET yang ditawarkan oleh kerajaan, institusi awam, dan swasta yang dilaksanakan secara modular dan singkat dengan kerjasama industri yang erat. Ini akan membolehkan pelajar meningkatkan kemahiran mereka.

Beliau menyatakan bahawa latihan ini boleh dilakukan oleh pelajar tanpa meninggalkan pekerjaan sambilan mereka. Selain itu, peningkatan sistem dan ekosistem TVET juga menjadi salah satu daripada 11 agenda utama Menteri Pengajian Tinggi dalam ucapan perutusan tahun 2023.

Sumber: Utusan Malaysia, 6 Jun 2023.
Previous Post Next Post