Warga sekolah masih dibenar pakai pakaian sukan - KPM


KOTA BARU: Menteri Pendidikan menyatakan bahawa belum ada tempoh tamat yang ditetapkan untuk kebenaran pelajar, guru, dan ahli kumpulan pelaksanaan di semua institusi di bawah Kementerian Pendidikan untuk memakai pakaian sukan yang sesuai semasa cuaca panas semasa ini. 

Fadhlina Sidek berkata kebenaran istimewa tersebut akan bergantung kepada keadaan cuaca dan dikeluarkan untuk mengelakkan sebarang komplikasi kesihatan.

"Kementerian tidak membuat keputusan sendiri; kami dibantu oleh Kementerian Kesihatan dan Kementerian Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim, yang sentiasa memantau cuaca dan suhu untuk memastikan kami dapat melanjutkan aktiviti dengan pelajar.

"Langkah ini juga bertujuan untuk memastikan kejadian yang tidak diingini dapat dielakkan," katanya kepada wartawan selepas menghadiri Jelajah Pendidikan Madani dan Majlis Raya di sini semalam.

Turut hadir adalah Ketua Pengarah Pendidikan Datuk Pkharuddin Ghazali, pengarah pendidikan Kelantan Mohd Zamri Abdul Aziz, dan Ketua Pegawai Perniagaan Enterprise Celcom Digi, Afizulazha Abdullah.

Dalam acara tersebut, Fadhlina juga melancarkan pakej Guru EL30 dan M40, kerjasama strategik antara Yayasan Didik Negara dan CelcomDigi.

Kementerian Pendidikan telah memberikan kebenaran pada 3 Mei yang lalu untuk pelajar, guru, dan ahli kumpulan pelaksanaan di semua institusi pendidikan untuk memakai pakaian sukan yang sesuai semasa cuaca panas semasa ini.

Ini dilakukan untuk mengelakkan sebarang komplikasi kesihatan.
Previous Post Next Post