Sesi persekolahan Januari: Ibu bapa lega tapi bimbang tentang tekanan murid

Imej hiasan


PETALING JAYA: Sementara kebanyakan ibu bapa gembira dengan kembalinya tahun sekolah yang bermula pada bulan Januari, mereka juga bimbang tentang kesan tahun sekolah yang lebih pendek (diperlukan untuk memberi laluan bagi permulaan sekolah pada bulan Januari) ke atas anak-anak mereka.

Pengurus jualan, Jacqueline Chew, 44 tahun, berkata dia "tak sabar" untuk tahun sekolah bermula semula pada bulan Januari.

Beliau berkata pelajar telah membazirkan masa menunggu tahun sekolah baru bermula pada bulan Mac selepas peperiksaan akhir mereka pada bulan Disember.

Beliau berkata terdapat kes pelajar yang tidak hadir ke sekolah pada bulan Januari dan Februari atau sekolah mengisi masa dengan mengadakan aktiviti sukan kerana pengajaran sudah berakhir pada bulan Disember tahun sebelumnya.

Sheikh Faisal Sheikh Mansor, 49 tahun, berkata beliau bimbang tentang tekanan yang ditanggung pelajar yang menduduki Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2025, termasuk anak perempuannya.

"Jika tahun akademik 2025 bermula pada bulan Februari, pelajar Tingkatan Lima hanya mempunyai masa kurang dari setahun sehingga peperiksaan SPM.

"Mereka juga mungkin terjejas pada tahun 2024 apabila mereka berada di Tingkatan Empat kerana kelas dan cuti mereka mungkin dipendekkan untuk mengurangkan defisit bagi memberi laluan bagi pembukaan pada bulan Januari 2026," katanya.

Seorang ibu bapa lain, yang ingin dikenali sebagai Murugan, juga menyambut baik pemulihan tahun sekolah pada bulan Januari.

"Selama bertahun-tahun, kita telah mengikuti sistem ini dan saya tidak melihat mengapa ia tidak boleh kembali ke norma sejak sekolah sudah bermula semula," katanya.

Mengenai pemendekan tahun akademik 2024 dan 2025, beliau berkata pengorbanan perlu dibuat dan guru-guru perlu memastikan pendidikan disampaikan dengan adil kepada kumpulan 2024/2025.

Pengerusi Gabungan Tindakan Ibu Bapa dalam Pendidikan Melaka, Mak Chee Kin, berkata ini adalah "keputusan yang baik" untuk memulakan pada bulan Januari sekali lagi.

Walau bagaimanapun, beliau berkata lebih baik jika ini boleh bermula pada tahun 2025.

Previous Post Next Post