Pengisian kekurangan guru harus diutamakan, bukan pembantu guru - NUTP

Imej hiasan


PETALING JAYA - Kerajaan telah disarankan agar memberi keutamaan kepada pengisian kekurangan jawatan guru yang semakin meningkat disebabkan oleh persaraan awal dalam kalangan golongan tersebut, berbanding dengan mewujudkan jawatan pembantu guru.

Menurut Setiausaha Agung Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP), Fouzi Singon yang ditemuramah oleh Utusan Malaysia, pada masa ini, cadangan untuk mewujudkan jawatan pembantu guru tidak sesuai untuk dilaksanakan. Hal ini disebabkan oleh kekangan kewangan yang dihadapi oleh kerajaan pada masa ini dan juga kos yang tinggi yang terlibat dalam mewujudkan jawatan tersebut.

Fouzi Singon menyatakan, "Apa yang perlu ditangani adalah kekurangan guru yang semakin meningkat akibat persaraan awal dan pertambahan bilangan sekolah di seluruh negara. Untuk masa ini, sudah mencukupi dengan pembantu pengurusan murid untuk prasekolah dan pendidikan khas."

Beliau juga menjelaskan bahawa walaupun NUTP memperjuangkan isu pembantu guru, mereka memahami situasi kewangan negara pada masa kini dan bahawa ini bukanlah masa yang sesuai untuk melaksanakannya.

Sebelum ini, laporan telah menyuarakan keraguan terhadap cadangan Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) untuk mencipta jawatan pembantu guru sejak lima tahun yang lalu, dan ia telah disifatkan sebagai sekadar retorik yang bertujuan menyenangkan hati golongan pendidik di seluruh negara. Cadangan tersebut telah diutarakan oleh bekas Menteri Pendidikan, Dr. Maszlee Malik, namun sehingga kini masih belum direalisasikan.

Fouzi juga menjelaskan bahawa kerajaan sebelum ini telah mencipta jawatan pembantu guru dalam projek rintis yang dikenali sebagai PT Rintis pada tahun 2016, tetapi projek tersebut telah dihentikan dua tahun kemudian. 

"Ia pernah dijalankan di Melaka dan Kedah, tetapi kerajaan mendapati ia tidak sesuai dan melibatkan kos yang tinggi," katanya.
Previous Post Next Post