PAGE saran ujian saringan SBP, MRSM ikut format TIMSS

Imej hiasan


PAGE Malaysia mencadangkan agar soalan dan kaedah ujian Trends in International Mathematics and Science Study (TIMSS) diubahsuai untuk digunakan sebagai ujian saringan untuk pelajar yang ingin masuk sekolah berasrama penuh (SBP) dan Maktab Rendah Sains Mara (MRSM).

Tunku Munawirah Putra, Setiausaha Kehormat PAGE Malaysia, berpendapat bahawa ujian saringan untuk sekolah-sekolah tersebut sepatutnya memberi lebih penekanan kepada penilaian prestasi akademik dan konsep Kemahiran Berfikir Aras Tinggi (KBAT) jika prestasi akademik menjadi kriteria utama dalam menilai pelajar.

Beliau mencadangkan agar soalan dan kaedah ujian TIMSS yang digunakan untuk pelajar darjah 4 di peringkat antarabangsa dijadikan sebagai rujukan. SBP boleh mempelajari cara dan kaedah soalan tersebut dan mengadaptasikannya untuk ujian saringan mereka. Selain itu, SBP juga boleh menganalisis dan membandingkan kohort SBP sebelumnya yang mengambil ujian TIMSS untuk darjah 8 sebagai perbandingan.

Sebelum ini, Mingguan Malaysia melaporkan tentang penyebaran modul soalan ujian masuk SBP dan MRSM di media sosial yang boleh dibeli dengan harga serendah RM20. Ini menimbulkan keraguan tentang kualiti pelajar yang memohon, sama ada mereka mempunyai kualiti yang baik atau sebaliknya. Penyiasatan Mingguan Malaysia mendapati terdapat laman web yang menjual koleksi modul dan soalan latihan ujian Pentaksiran Kemasukan Sekolah Khusus (PKSK) untuk SBP dan Ujian Kecenderungan Kemasukan MRSM (UKKM).

Dalam situasi ini, terdapat pertanyaan tentang bagaimana untuk mengukur kualiti pelajar jika mereka hanya memfokuskan diri pada soalan latih tubi, tanpa menunjukkan kecemerlangan akademik yang sebenar.

Kualiti pelajar SBP dan MRSM saat ini juga dipertikaikan setelah penghapusan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) bagi peralihan ke Tingkatan 1 dan Pentaksiran Tingkatan 3 (PT3) bagi peralihan ke Tingkatan 4. Hal ini mencetuskan keraguan kerana mereka tidak dinilai melalui sistem peperiksaan utama yang dapat dipercayai.
Previous Post Next Post