Isu beban guru perlu diselesai walau sekolah kembali Januari - Pensyarah

Imej hiasan


Teka-teki mengenai bilakah sesi persekolahan kembali kepada takwim sebelum penularan COVID-19 akhirnya terjawab apabila Menteri Pendidikan, Fadhlina Sidek mengumumkan tarikh permulaan sesi persekolahan kembali kepada Januari pada 2026.

Kementerian Pendidikan (KPM) sebelum ini memberi jaminan permulaan takwim sesi persekolahan akan kembali bermula pada Januari, selepas mengalami perubahan susulan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), yang mana sesi 2022/2023 dan 2023/2024 masing-masing bermula pada Mac 2022 dan Mac 2023. 

Menurut KPM, kerajaan memulakan usaha menyusun semula kalendar akademik persekolahan bagi sesi 2024/2025 pada Mac 2024, sesi 2025 pada Februari 2025 dan akhirnya sesi 2026 pada Januari selepas mengambil kira pelbagai faktor, termasuk Akta Pendidikan.

Akta Pendidikan menetapkan jumlah hari bersekolah adalah tidak kurang 190 hari, di samping mengambil kira takwim sekolah di negeri kumpulan A (Johor, Kedah, Kelantan dan Terengganu) dan kumpulan B (Melaka, Negeri Sembilan, Pahang, Perak, Perlis, Pulau Pinang, Sabah, Sarawak, Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Labuan & Wilayah Persekutuan Putrajaya).

Perjalanan sesi persekolahan ini pula tidak membebankan murid dan guru, justeru cuti pertengahan penggal, cuti penggal pertama, cuti penggal kedua dan cuti penggal ketiga diwujudkan bagi memberi peluang serta ruang kepada murid dan guru berehat sebelum menyambung kembali aktiviti persekolahan.

Jika ditelusuri Kalendar Akademik Sesi 2023/2024, Cuti Pertengahan Penggal, Cuti Penggal Pertama dan Cuti Penggal Kedua berjalan satu minggu, manakala Cuti Penggal Ketiga pula berlangsung selama dua minggu dan Cuti Akhir Persekolahan Sesi 2023/2024 selama empat minggu.

Tarikh cuti umum seperti Hari Kebangsaan, Aidilfitri, Tahun Baharu Cina, Deepavali, Hari Kemerdekaan dan lain-lain tidak boleh diketepikan ketika merancang tarikh permulaan sesi persekolahan.

Tambahan pula, sempena sambutan Hari Guru 2023, Menteri Pendidikan mengumumkan KPM dengan kerjasama rakan strategik akan menyediakan peluang merehatkan minda melalui Program Cuti-cuti Cikgu Mampu Milik.

Kurikulum sedia ada seperti termaktub dalam Dokumen Standard Kurikulum dan Pentaksiran (DSKP) dirancang diikuti guru dan murid dalam tempoh setahun. Oleh itu beban kerja guru perlu dipertimbangkan dalam hal ini.

Majoriti guru bersetuju

Setakat ini, majoriti guru bersetuju kalendar akademik dikembalikan kepada Januari, namun pelaksanaannya harus dilakukan dengan teliti supaya tidak menambah beban kerja mereka. Guru sangat menghargai usaha KPM mengurangkan beban kerja tambahan supaya mereka dapat memberikan perhatian sepenuhnya kepada murid.

Bagaimanapun, perlu diingat guru akademik biasanya mengajar antara 22 hingga 30 jam seminggu. Guru juga memerlukan masa menyediakan bahan pengajaran, menyusun Rancangan Pengajaran Harian (RPH) dan terbabit dalam aktiviti luar bilik darjah.

Oleh itu, kitaran pembelajaran murid harus diselesaikan berdasarkan kurikulum mereka ikuti bagi pelbagai mata pelajaran sebelum boleh bergerak ke tahap seterusnya. Sementara itu, perubahan semula kalendar akademik persekolahan, faktor ekonomi tempatan dan risiko banjir pada akhir tahun perlu dipertimbangkan.

Suatu ketika dahulu, pada 1991, terdapat satu perubahan drastik dilakukan terhadap sesi persekolahan apabila pada tahun itu, sesi persekolahan diawalkan bermula pada Disember 1990.

Perubahan ini dilakukan untuk mengelakkan tarikh peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) bertembung dengan banjir besar sering melanda negeri Pantai Timur pada November dan Disember.

Pada 1996, bermula sesi persekolahan dikembalikan kepada tarikh selepas wujud bantahan pelbagai pihak terhadap tarikh permulaan sesi persekolahan pada Disember.

Selain itu, perubahan takwim persekolahan juga tidak seharusnya mengganggu jadual peperiksaan SPM, STPM dan Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM).

Keputusan SPM biasanya diumumkan kira-kira tiga bulan selepas peperiksaan itu tamat. Sebagai contoh, jika peperiksaan SPM tamat pada Disember, keputusannya dijangka diumumkan pada Mac tahun berikutnya.

Program diploma di universiti bermula pada September atau Oktober setiap tahun, manakala pendaftaran bagi program matrikulasi dibuka pada Mac setiap tahun. Selepas tarikh pendaftaran ditutup, calon layak diminta menghadiri ujian atau temu duga.

Selepas calon diterima, program matrikulasi biasanya bermula pada Julai atau Ogos. Sehubungan itu, faktor tarikh mula sesi persekolahan perlu dipertimbangkan supaya murid dapat menamatkan program mereka sebelum sesi universiti bermula iaitu biasanya pada September atau Oktober setiap tahun.

Buat perancangan awal

Bagi tujuan ini, KPM turut melakukan penjajaran kepada jadual peperiksaan awam supaya ia selari dengan perubahan kalendar akademik persekolahan. Dengan tempoh agak 'selesa' mengembalikan sesi persekolahan pada Januari 2026, pendidik dapat fokus kepada pengajaran dan pembelajaran (PdP) di bilik darjah.

Dengan pengumuman ini, pihak terbabit seperti kerajaan, sekolah dan keluarga perlu membuat perancangan serta peruntukan bersesuaian bagi permulaan sesi persekolahan pada Januari 2026 nanti. 

Setiap sekolah mempunyai keperluan dan keupayaan berbeza-beza, maka faktor perlu diambil kira ketika tarikh permulaan sesi persekolahan. Sehubungan itu, sekolah perlu diberi masa mencukupi untuk membuat persiapan sebelum bermulanya sesi persekolahan, termasuk proses pendaftaran murid baharu, pengurusan kewangan, penyediaan program dan aktiviti kokurikulum.

Ibu bapa dan murid juga perlu memikirkan kos pendaftaran, peralatan dan buku sekolah, pakaian seragam dan perbelanjaan harian. Kerajaan dan organisasi berkaitan juga perlu menyediakan sokongan kewangan kepada keluarga memerlukan, terutama mereka menghadapi kekangan kewangan.

Kesimpulannya, keputusan KPM ini diharapkan dapat memuaskan hati semua pihak, terutama ibu bapa dan guru serta pengurusan sekolah bagi menjamin kelestarian menyeluruh sistem pendidikan negara.

Prof Madya Dr Abdul Halim Abdullah
Pensyarah di Sekolah Pendidikan, Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, 
Universiti Teknologi Malaysia
Previous Post Next Post