Hampir separuh daripada pelajar SPM sesi 2021 memilih untuk tidak meneruskan pengajian, kata Fadhlina.KUALA LUMPUR: Seramai 180,680 pelajar SPM sesi sekolah 2021 memilih untuk tidak meneruskan pendidikan mereka, demikian yang diberitahu kepada Dewan Rakyat.

Menteri Pendidikan Fadhlina Sidek (gambar) menyatakan bahawa ini berdasarkan data daripada sistem eProfil Kerjaya Murid (ePKM), dan jumlah tersebut merangkumi 48.74% daripada penerimaan.

Fadhlina menambah bahawa 115,939 orang bekas pelajar SPM pada tahun 2020 juga memilih untuk tidak meneruskan pendidikan mereka, yang menyumbang sebanyak 35.16% daripada penerimaan.

"Kementerian sedang melaksanakan pelan pembangunan diri dan pendidikan kerjaya di sekolah-sekolah untuk meningkatkan kesedaran pelajar terhadap kepentingan pendidikan sambil membekalkan mereka dengan pengetahuan, kemahiran, dan minat untuk kerjaya masa depan," katanya.

Fadhlina menambah bahawa guru kaunseling juga telah diberi taklimat tentang trend kerjaya terkini kerana peranan mereka dalam memberikan nasihat kepada pelajar sekolah menengah mengenai laluan kerjaya masa depan yang mungkin.

Beliau menyatakan ini dalam jawapan bertulis kepada Datuk Seri Dr. Wee Jeck Seng (BN-Tanjung Piai) pada hari Rabu (24 Mei).

Wee bertanya kepada Kementerian Pendidikan berapa banyak pelajar yang mengambil SPM antara 2020 hingga 2022 yang tidak memilih untuk meneruskan pendidikan mereka, dan langkah-langkah yang diambil oleh kementerian untuk menggalakkan pelajar mengatasi perkara ini.

Fadhlina menambah bahawa kementerian berkomitmen untuk memotivasikan pelajar untuk meneruskan pengajian mereka demi kemajuan negara.

"Langkah-langkah lain yang diambil adalah melalui program kerjaya yang diadakan dengan kerjasama universiti awam dan swasta serta agensi kerajaan, dengan peluang biasiswa dan pinjaman pelajar juga ditawarkan," katanya.
Previous Post Next Post