'Guru SBP merungut prestasi akademik murid boleh mohon bersara awal'

Imej hiasan

Kuala Rompin, Pahang - Laporan terkini mengenai prestasi akademik pelajar Sekolah Berasrama Penuh (SBP) dan Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) telah menarik minat seorang guru yang mahu dikenali sebagai Cikgu Jamal untuk melontarkan pendapatnya kepada akhbar Utusan Malaysia.

"Sebagai seorang guru yang telah bersara, saya ingin berkongsi pandangan dan pengalaman saya selama 32 tahun dalam bidang pendidikan, termasuk mengajar kelas peperiksaan Tahun 6 (Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR)) tanpa henti.

"Saya berasa kesal dengan perkara ini kerana ia dapat merosakkan imej SBP dan MRSM. Ibu bapa yang menghantar anak-anak mereka ke institusi ini pastinya merasa tercabar, seolah-olah anak-anak mereka hanya diterima secara mudah.

"Sebagai guru, saya berpendapat bahawa guru-guru di SBP sepatutnya bersyukur kerana mereka hanya menerima pelajar yang memang layak, tetapi kerana mereka terlalu selesa dengan keadaan di sana, apabila pelajar tidak memenuhi jangkaan mereka, mereka dikatakan tidak berkualiti.

"Guru-guru di sekolah harian juga memainkan peranan yang penting. Mereka adalah pahlawan yang sering terlupakan, mereka yang bersusah payah mengajar murid-murid ini sehingga mereka layak masuk SBP atau MRSM. 

"Guru-guru yang mengajar dalam kelas peperiksaan adalah pakar sebenar dalam menilai murid-murid. Dengan menggunakan Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS) dan Pentaksiran Bilik Darjah (PBD), guru-guru dapat melihat potensi murid-murid sebagai calon untuk SBP atau MRSM.

"Semua penilaian yang diberikan adalah telus dan tepat untuk membolehkan murid-murid ini mengambil Pentaksiran Kemasukan Sekolah Khusus (PKSK). Saya ingin menegaskan bahawa aspek kognitif, efektif, dan psikomotor yang dinilai melalui PBS dan PBD mempunyai standard holistik yang sama seperti UPSR dan Pentaksiran Tingkatan Tiga (PT3). Guru-guru menggunakan markah ini untuk mencalonkan murid-murid ke PKSK.

"Oleh itu, isu yang menyatakan bahawa pelajar SBP tidak berkualiti sebenarnya memperlekehkan kerja guru-guru di sekolah harian dan tidak menghargai usaha yang mereka lakukan. Sementara tugas guru di SBP adalah untuk melahirkan pelajar yang cemerlang, bukan hanya mengeluh kerana kekecewaan. 

"Menjadi seorang pendidik adalah satu tugas yang mencabar, dan cabaran itu sendiri memberikan kepuasan kepada kita apabila kita dapat melihat pelajar-pelajar kita menjadi cemerlang dan berjaya.

"Bagi mereka yang masih merungut, saya mencadangkan agar mereka bersara awal sahaja. Guru-guru perlu dihargai dan diiktiraf kerana usaha mereka dalam membangunkan generasi muda adalah sangat berharga," kata beliau.

Previous Post Next Post