Cadangan pembantu guru hanya retorik KPM?

Imej hiasan


MARAN: Cadangan Kementerian Pendidikan untuk melantik pembantu guru sejak lima tahun yang lalu telah dipertikaikan dan dianggap sebagai retorik semata-mata untuk menyedapkan hati para guru di seluruh negara.

Dalam satu temubual dengan Utusan Malaysia, seorang guru yang telah bersara, Abdul Latif Umar, 61 tahun, menyatakan bahawa cadangan pembantu guru itu telah diutarakan oleh bekas Menteri Pendidikan, Dr. Maszlee Malik, tetapi sehingga sekarang belum dilaksanakan.

"Pengambilan pembantu guru perlu dipercepatkan kerana ia akan membantu meringankan beban tugasan guru dan membolehkan mereka memberi tumpuan yang lebih kepada tugas pengajaran sebenar serta pembangunan murid dan pelajar," katanya semalam di Maran.

Pada bulan Mac yang lepas, Timbalan Menteri Pendidikan, Lim Hui Ying, dilaporkan mengatakan bahawa Kementerian Pendidikan sedang meneliti keperluan untuk mewujudkan pembantu guru bagi mengurangkan beban tugasan yang ditanggung oleh golongan ini pada masa kini.

Hui Ying turut menyatakan bahawa kerajaan sedang melaksanakan tujuh langkah untuk menangani isu beban tugasan guru dengan segera, bermula dari sesi persekolahan tahun ini.

Antara langkah-langkah tersebut adalah membatalkan pertandingan, perayaan, atau majlis di semua peringkat yang tidak memberikan impak besar kepada pembelajaran murid, dan melaksanakan penilaian kendiri sekolah Standard Kualiti Pendidikan Malaysia 2023 hanya sekali setahun sahaja dengan melibatkan guru.

Abdul Latif juga mencadangkan agar Kementerian Pendidikan memastikan setiap bilik darjah, terutamanya di sekolah menengah, dilengkapi dengan peralatan paparan cahaya diod (LCD), bukan hanya terhad kepada makmal sains dan komputer sahaja, bagi memudahkan pengajaran guru.

Seorang guru lain, Azman Omar Hashim, 50 tahun, menyatakan bahawa mereka telah lama menantikan pembantu guru kerana mereka sudah terlalu terbeban dengan tugas-tugas sampingan seperti urusan pentadbiran. Beliau menyatakan bahawa pembantu guru akan membantu guru dalam menyelesaikan tugas-tugas pentadbiran seperti memasukkan data, mengisi borang, dan membuat salinan fotokopi soalan-soalan.
Previous Post Next Post