Perkasakan DLP sebelum perkenal semula dasar PPSMI

2 Feb 2020 - Pengajaran subjek Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) kembali menjadi isu yang hangat ketika ini.

Jika pada tahun 2008, PPSMI pernah dilaksanakan tetapi dimansuhkan secara berperingkat pada tahun 2012 ekoran bantahan daripada pelbagai pihak.

Menurut pandangan mantan Menteri Pendidikan, Dato' Seri Mahadzir Khalid, walaupun telah dibuat kajian demi kajian, pihak Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) perlu mendedahkan dapatan kajian tersebut agar semua pemegang taruh seperti ibu bapa dapat menilai serta memberi pandangan yang rasional sebelum ia dilaksanakan. Itupun selepas semua pihak dapat mencapai kata sepakat untuk bersetuju.

Menurut beliau lagi, Dual Language Program (DLP) yang diperkenalkan pada tahun 2016 sewajarnya diperkasakan terlebih dahulu. Ini kerana pelaksanaan DLP adalah satu pilihan yang ditentukan oleh ibu bapa pelajar itu sendiri dan tiada paksaan.

Banyak faktor lain yang menjadi cabaran kepada pelaksanaan pengajaran dua subjek tersebut dalam Bahasa Inggeris.

Menurut beliau, salah satunya, kesiapsiagaan para pendidik dalam aspek penguasaan Bahasa Inggeris dalam dua subjek itu antara perkara yang perlu diberi keutamaan serius. Jika pendidik tidak bersedia, kesannya sudah pasti merugikan generasi pelajar itu sendiri.

Katanya lagi di dalam satu siaran media melalui laman FB, usaha-usaha mengangkat martabat Bahasa Melayu sebagai bahasa ilmu, bahasa perpaduan, bahasa rasmi yang semakin pudar ketika ini masih belum disentuh. Kempen atau usaha-usaha Program Imersif Tinggi (HIP) berkaitan dasar MBMMBI juga sudah tiada perkembangan.

Beliau berharap pihak kerajaan tidak membuat keputusan yang tergesa-gesa dalam soal pelaksanaan dasar-dasar berkaitan pendidikan.

Post a Comment

0 Comments