Tak adil bagi sarapan percuma kepada anak orang kaya - Dr. Mahathir

Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad memberi jaminan bantuan Program Sarapan Pagi (PSP) akan diteruskan seperti dijadualkan tetapi hanya dikhususkan kepada pelajar tidak berkemampuan.

Katanya, adalah tidak adil jika bantuan sarapan percuma itu terus diberikan kepada anak golongan kaya kerana mereka mempunyai makanan yang mencukupi di rumah.

“Kita akan teruskan program yang ada sekarang kepada mereka yang tidak mampu, tetapi nak bagi kepada semua bermakna mereka yang ada duit, kaya dan makan di rumah banyak pun dapat juga, itu tidak adil.

“Kita akan teruskan yang ada sekarang dan kita akan tambah mereka yang berhak untuk dapat sarapan pagi,” katanya selepas merasmikan Kompleks Balai Islam An-Nur Tenaga Nasional Berhad (TNB) di Kuala Lumpur, hari ini.

Tahun lalu, bekas menteri pendidikan, Dr Maszlee Malik mengumumkan seramai kira-kira 2.7 juta murid sekolah rendah kerajaan dan bantuan kerajaan layak menikmati sajian sarapan berkhasiat secara percuma bermula sesi persekolahan tahun 2020.

Katanya, fasa pertama akan mula dilaksanakan pada 20 Jan 2020 di 100 sekolah rendah di seluruh negara yang membabitkan seramai 37,000 murid dan 1,600 guru yang bertugas setiap hari dengan kos pelaksanaan dianggarkan RM22 juta.

Sumber: Malaysiakini

Post a Comment

0 Comments