Cikgu buat kejutan untuk bomba ketika “firedrill” di sekoah

08:58:00
Cukup kreatif dan nampak real ‘kecederaan’ yang dialami oleh pelajar sekolah. Itu yang boleh diungkapkan pada hasil kerja tangan seorang cikgu prasekolah.

Hafizah Abdul Rani Shafi berkongsi cerita apabila hasil kreativitinya mekap pelajar sekolah untuk sesi fire drill di sekolah menjadi tular baru-baru ini.

Saya sebenarnya guru prasekolah je. Awalnya saya dilantik menjadi AJK untuk mekap mangsa je. Masa yang diberi pun 30 minit. Jadi saya pun cuba google macam mana nak buat nampak real terbakar. Tengok youtube dia buat terus kat kulit orang tu tapi makan masa 1 hingga 2 jam.

Saya pun fikir cara lain. Saya cuba ambik tisu kat tandas sekolah kemudian buat pada plastik. Esok pagi nya tu baru saya tampal dan letak foundation dan water colour pada tempat yang konon2 melecur tersebut,” Ujar hafizah lagi sambil mengakui tiada basic dalam bidang seni, sebaliknya hanya google kemudian terus apply.
Dia yang sememangnya sangat berminat dalam bab-bab seni sedemikian tidak menyangka hasil yang dilakukan itu menarik perhatian pihak lain termasuklah anggota bomba.

“Saya bukanlah kreatif sangat pun, mungkin kerana saya ni minat tengok-tengok video orang buat conteng-conteng. Lagi-lagi yang nampak real ni. Kebetulan dapat pula tugas ini jadi saya pun terus cuba praktikkan.

“Awalnya mereka sangka biasa-biasa sahaja, sekali tengok semua terkejut termasuklah bomba yang hadir dalam program tersebut,”kongsinya lagi ketika ditanya oleh pihak Majalah Keluarga.

Sumber: Keluarga.my

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »