Mansuh UPSR: Murid makin malas, guru culas - iGuru

SHAH ALAM - Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) masih relevan dan penting untuk menilai kemampuan serta kebolehan murid.

Presiden Persatuan Ikatan Guru-guru Muslim Malaysia (iGuru), Mohd Azizee Hasan berkata, pihaknya tidak sependapat dengan Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan Semenanjung Malaysia (NUTP) untuk memansuhkan peperiksaan itu.

“iGuru kurang bersetuju pemansuhan UPSR sepenuhnya kerana melihat keperluan peperiksaan ini masih penting bagi menilai kemampuan dan kebolehan murid untuk ditempatkan di sekolah pilihan dengan ambil kira pengubahsuaian yang sesuai dengan naratif baharu pendidikan.

“Sepatutnya pihak NUTP perlu membentangkan kajian secara akademik supaya cadangan pemansuhan ini memberi impak kepada murid-murid dan apakah solusi jika kita mansuh UPSR,” katanya menerusi kenyataan di sini semalam.

Mohd Azizee berkata, pihaknya bimbang murid menjadi semakin malas sekiranya ujian itu dimansuhkan tanpa ada alternatif lain.

“Bahkan ia juga menjadikan guru-guru bersikap culas dalam proses pengajaran dan pembelajaran,” katanya.

Beliau berkata, pentaksiran perlu untuk memastikan tiada murid tercicir terutama dari sekolah luar bandar.

“Peperiksaan ini menepati hasrat Penyata Razak yang bertujuan untuk memenuhi keperluan negara pada masa akan datang.

“iGuru meyakini sistem pendidikan di dunia hari ini masih melihat aspek ranking untuk menerima pembelajaran yang berkualiti. Justeru, pentaksiran UPSR masih relevan, cuma perlu diolah sesuai dengan naratif baharu Kementerian Pendidikan,” katanya.

Kelmarin, NUTP memohon supaya Kementerian Pendidikan memansuhkan segera UPSR selari dengan usaha mentransformasikan sistem pendidikan negara.

Setiausahanya, Harry Tan Huat Hock berkata, pihaknya berpendapat peperiksaan itu bukan lagi keperluan sekiranya murid terpaksa menanggung beban untuk memperoleh keputusan cemerlang.
Katanya, pemansuhan UPSR juga dilihat dapat mengurangkan tekanan dan beban murid, selain dapat mengubah persepsi masyarakat yang beranggapan keputusan A adalah kayu pengukur kualiti seseorang murid.

Post a Comment

0 Comments