Jangan ambil remeh subjek Pendidikan Muzik

Imej via Utusan
Mata pelajaran Pendidikan Muzik perlu diangkat ke tahap yang lebih baik kerana bidang ini dapat menyumbang terhadap pertumbuhan kecerdasan kanak-kanak, kata Datuk Dr. Amin Senin.

Menurut Ketua Pengarah Pelajaran itu, pelbagai kajian telah dijalankan dan membuktikan bahawa aktiviti muzikal yang dilaksanakan secara terkawal dan bersistem mampu menyumbang ke arah pembentukan dan kemenjadian seseorang pelajar.
“Yang penting, pendidikan muzik perlu dirancang dengan ba­ik terutama aspek pemilihan lagu, jadual lagu, susunan muzik, penggubahan lagu dan disiplin semasa persembahan,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam majlis perasmian penutup Kolokium Memperkasakan Pendidikan Muzik anjuran Institut Pendidikan Guru (IPG) Kampus Ilmu Khas di Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Teks ucapannya dibacakan oleh Pengarah Bahagian Pengurusan Sekolah Harian, Kementerian Pelajaran, Shaari Osman.

Yang turut hadir, Pengarah IPG Kampus Ilmu Khas, Dr. Mohd Suhaimi Mohamed Ali.

Untuk rekod, mata pelajaran Pendidikan Muzik diwajibkan kepada semua sekolah rendah mengikut Kurikulum Baru Sekolah Rendah (KBSR) sejak 1983.

Objektif kolokium adalah untuk mendapatkan persepsi berkaitan keberkesanan pelaksanaan subjek itu, membincangkan isu-isu yang dihadapi dan mencadangkan kaedah memperkasakan Pendidikan Muzik di sekolah rendah.

Kolokium ini menjadi platform kepada pihak berkepen­tingan yang membuat dasar, pertubuhan sukarela, alumni serta guru-guru muzik sekolah rendah berbincang dan sete­rusnya menghasilkan rumusan bagi mengangkat martabat mata pelajaran tersebut.

Sumber: Utusan Malaysia

loading...