'Saya seolah-olah bermimpi dengar pengumuman PM' - CUEPACS

KUALA LUMPUR 4 April - Penjawat awam jangan bermimpi hendak menikmati ‘buah tangan berbakul-bakul’ seperti yang diumumkan kerajaan hari ini jika mereka berkhidmat sewaktu Tun Dr. Mahathir Mohamad menjadi Perdana Menteri dahulu.

Presiden Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS), Datuk Azih Muda berkata, malah, semakan penyelarasan gaji penjawat awam yang dilaksanakan ketika Pengerusi PPBM itu menjadi Perdana Menteri selama 22 tahun juga boleh dibilang dengan jari.
Jelas beliau, sudahlah semakan amat jarang, bahkan kenaikan tahunan yang diberi pun rendah dengan ada yang hanya dapat RM5 sahaja berbanding era Datuk Seri Najib Tun Razak yang mana kenaikan hari ini adalah keempat diterima selepas 2013, 2016 dan 2017.

Katanya, sehubungan itu, seluruh penjawat awam amat bersyukur dengan keprihatinan Perdana Menteri menerusi pemberian sembilan insentif hari ini kerana bukan semua ketua kerajaan seperti beliau.

“Memang kami ada mengemukakan beberapa permintaan kepada kerajaan mengenai kenaikan gaji penjawat awam, tetapi tak sangka Perdana Menteri memberi lebih daripada yang diminta sehingga kakitangan kontrak pun mendapat manfaat. Saya pun terkejut.

“Saya seolah-olah bermimpi ketika mendengar pengumuman itu dan percayalah kesemua insentif itu tidak pernah penjawat awam terima pada zaman dahulu,” katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Sempena Majlis Amanat Perdana Perkhidmatan Awam ke-16 di Putrajaya hari ini, kerajaan bersetuju memberi kenaikan gaji kepada penjawat awam bersamaan satu kenaikan gaji tahunan dengan implikasi kewangan sebanyak RM1.46 bilion berkuat kuasa mulai 1 Julai 2018.

Selain itu, terdapat lapan lagi buah tangan Najib kepada penjawat awam dan pesara yang diakui merupakan khabar gembira buat golongan tersebut.

Sementara itu, Azih berkata, pengumuman Perdana Menteri itu secara tidak langsung membolehkan seluruh penjawat awam dan 800,000 pesara kerajaan menarik nafas lega untuk berdepan dengan peningkatan kos sara hidup.

Justeru kata beliau, menjadi tanggungjawab penjawat awam untuk menzahirkan penghargaan dengan memberi sokongan tidak berbelah bahagi terhadap kepemimpinan kerajaan sedia ada. - UTUSAN ONLINE


loading...