Konsep pendidikan percuma sudah lama diamalkan

BATANG KALI: Kerajaan Barisan Nasional (BN) sudah lama mengamalkan konsep pendidikan percuma di negara ini.

Timbalan Menteri Pendidikan I, Datuk P Kamalanathan, berkata pelaksanaan konsep itu dilakukan secara bersasar iaitu memberi keutamaan kepada pelajar yang layak atau mendapat keputusan cemerlang.

"Ramai yang tertanya-tanya mengenai isu pendidikan percuma. Kita ditanya mengapa tidak kerajaan beri pendidikan percuma? Kerajaan Persekutuan sudah lama amalkan pendidikan percuma tetapi bersasar.
"Mereka yang layak pasti akan dapat. Contohnya, pelajar yang memperoleh keputusan cemerlang di universiti dengan kepujian kelas pertama, satu sen pun tidak perlu bayar kerana semua ditanggung kerajaan.

"Bukankah ini pendidikan percuma?" katanya ketika merasmikan Karnival Hala Tuju Peluang Pendidikan Lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) Tahun 2017 di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Syed Mashor, di sini, petang tadi.

Kamalanathan yang juga Ahli Parlimen Hulu Selangor berkata, Kerajaan Persekutuan juga melaksanakan pengecualian yuran sekolah bermula di peringkat prasekolah, sekolah rendah hingga menengah, sejak Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak mentadbir negara ini.

"Kita sudah hapuskan yuran sekolah. Tiada lagi yuran sekolah. Percuma dari sekolah rendah sehingga tamat SPM.

"Saya harus beri penjelasan perkara ini agar tidak terpesong dek kerana dakyah orang yang dengki dengan sikap pemurah kerajaan," katanya.

Pada masa sama, Kamalanathan turut menjelaskan salah anggap ibu bapa mengenai bayaran yang perlu dibuat kepada Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) sekolah.

Katanya, bayaran itu bukan yuran yang disalurkan kepada Kementerian Pendidikan melalui sekolah, tetapi sumbangan yang perlu dibuat sebagai komitmen ibu bapa dan guru terhadap keperluan sekolah dan pelajar.

Malah, katanya, sumbangan itu tiada sebarang unsur paksaan, sebaliknya boleh dirunding dengan pihak PIBG sekiranya wujud kekangan

loading...