Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Penjawat Awam Kini Layak Mohon Pinjaman Perumahan Walau Gaji Bersih Kurang 40%

Antara isu yang sering dibangkitkan oleh masyarakat hari ini adalah soal harga rumah yang dikatakan terlalu mahal jika hendak dibandingkan dengan jumlah pendapatan.

Keadaan ini menyebabkan ramai daripada kita terutamanya yang baru menempuh alam pekerjaan, tidak kira di sektor swasta mahupun awam, terpaksa menyewa rumah terlebih dahulu sebelum membeli rumah.

Namun apa yang memeningkan adalah harga rumah sentiasa meningkat dari semasa ke semasa jauh. Namun kerajaan melalui Ketua Setiausaha Negara, Dr Ali Hamsa dalam satu siaran media memberi khabar gembira ubtuk penjawat awam di mana kerajaan akan mengecualikan syarat potongan gaji 60% untuk pembiyaan perumahan kakitangan awam.

"Pengecualian potongan ini tidak terhad kepada perumahan PPA1M sahaja tetapi semua jenis skim perumahan," jelas Dr Ali Hamsa.
Memetik tulisan Pengasas Persatuan Guaman Hartanah Malaysia (HartaGuam), Tuan Salkukhairi Abd Sukor, beliau menjelaskan apa maksud mengenai pengecualian syarat potongan gaji 60% untuk kakitangan awam ini.

SYARAT POTONGAN GAJI 60% UNTUK PEMBIAYAAN PERUMAHAN KAKITANGAN AWAM KINI DIKECUALIKAN.

Ini berita yang baru kami terima.

Syarat pengiraan potongan gaji 60% dalam slip gaji untuk pembiayaan perumahan kakitangan awam telah DIKECUALIKAN. Ini bermakna kakitangan awam masih layak memohon pembiayaan perumahan walaupun jumlah pendapatan bersih dalam slip gaji kurang daripada 40%.

Alhamdulillah, akhirnya apa yang diperjuangkan oleh HartaGuam selama ini DIDENGARI oleh pihak kerajaan.

Walaubagaimanapun, HartaGuam akan terus memantau dari masa kesemasa agar sebarang polisi yang dilaksanakan oleh LPPSA melindungi hak dan kepentingan kakitangan awam.

Terima kasih,

SALKUKHAIRI ABD SUKOR

Timbalan Presiden
Persatuan Guaman Hartanah Malaysia (HartaGuam)


loading...