Bantah langkah Kementerian Kesihatan longgar syarat lulus Bahasa Melayu SPM

Foto via BH Online
JOHOR BAHRU 3 Julai - Pertubuhan Warisan Melayu Negeri Johor membantah langkah Kementerian Kesihatan melonggarkan syarat kelulusan bahasa Melayu Peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) bagi jawatan Pegawai Perubatan yang dilantik secara kontrak.

Presidennya, Datuk Abdul Rahman Yunus berkata, tindakan tersebut seolah-olah mencabul kedaulatan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan seperti yang termaktub dalam Perkara 152 Perlembagaan Persekutuan dan Akta Pendidikan 1961.

"Tindakan yang mendapat persetujuan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) untuk mengetepikan syarat kelulusan bahasa Melayu dalam SPM semata-mata memberi kelonggaran kepada lantikan jawatan Pegawai Perubatan secara kontrak adalah tidak wajar sama sekali.

"Langkah ini menunjukkan betapa mereka tidak peka soal Perkara 152 Perlembagaan Persekutuan yang meletakkan kedudukan Bahasa Melayu sebagai Bahasa Kebangsaan dan merupakan bahasa rasmi Persekutuan selaras dengan Akta Bahasa Kebangsaan 1963/67," katanya dalam sidang akhbar di sini sebentar tadi.

Sumber - UTUSAN ONLINE