Tiga kesalahan rasuah paling berkait dengan guru - SPRM

KOTA KINABALU: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Sabah mendedahkan 3 kesalahan rasuah yang sering dilaporkan kepadanya melibatkan warga pendidik di Sabah khususnya pengetua dan guru besar sekolah.

Timbalan Pengarah (Operasi) SPRM Negeri Karunanithy Y Subbiah berkata aduan itu melibatkan penerimaan rasuah daripada pembekal atau kontraktor, salah guna kedudukan dengan memberikan kontrak kepada ahli keluarga terdekat dan membuat tuntutan palsu bagi kerja pembekalan yang tidak dilaksanakan sepenuhnya.

“Saya menyeru pentadbir sekolah memandang serius perkara ini dan tidak terlibat dengan perbuatan sedemikian,” katanya pada majlis menandatangani Ikrar Bebas Rasuah (IBR) Jabatan Pendidikan Negeri Sabah (JPNS) hari ini.

Karunanithy juga berharap ikrar yang ditandatangani itu dihayati sepenuhnya oleh warga JPNS dan bertindak membebaskan diri daripada amalan rasuah dan penyalahgunaan kuasa.

Pengarah Pendidikan Negeri Datuk Maimunah Suhaibul berkata seramai 36 pegawai pengurusan tertinggi JPNS menandatangani IBR manakala warga Pejabat Pendidikan dan pengurusan sekolah di peringkat daerah bakal berbuat demikian dalam masa terdekat.

“JPNS berharap semua pegawai dapat menjalankan tugas dengan penuh integriti, akauntabiliti, telus dan bebas penyalahgunaan kuasa dan jenayah rasuah,” katanya.

Sumber: FMT