Kajian: Bayi Akan Cepat Belajar Jika Ayah Melibatkan Diri Di Dalam Proses Pembelajaran

Foto via Pampers
Satu kajian telah mencadangkan bahawa bayi akan belajar dengan lebih cepat jika bapa melibatkan diri dengan proses pembelajaran dalam beberapa bulan pertama kehidupan mereka.

Penyelidik mendapati peranan bapa yang aktif dalam peringkat awal pembangunan bayi menghasilkan prestasi yang lebih baik dalam ujian kognitif pada usia dua tahun.

Pasukan dari Imperial College London, King College London dan University Oxford, berkata hasil kajian menunjukkan nilai awal penglibatan bapa.

Mereka berkata tanda-tanda boleh dilihat seawal usia tiga bulan.

Menurut kajian tersebut, terdapat pelbagai “sokongan menarik” dalam kepentingan kesan seorang ibu terhadap perkembangan kognitif kanak-kanak, tetapi kini, tumpuan kajiaadalah pada hubungan antara interaksi bapa bayi dan perkembangan kanak-kanak.

Ia berkata kajian sebelum ini telah mendapati bahawa lelaki mempunyai gaya mengajar yang “lebih reaksi dan bertenaga”, menggalakkan pengambilan risiko dan penerokaan dalam kanak-kanak, yang mungkin memudahkan perkembangan kognitif.

Menyedari bentuk dan warna
Foto via The Asian Parent

Untuk kajian penyelidikan, seorang bapa telah divideokan bermain dengan bayinya yang berumur tiga bulan selama tiga minit di atas tikar di atas lantai, tanpa mainan, dan sekali lagi semasa sesi membaca buku ketika kanak-kanak itu berumur dua tahun.

Video itu telah dinilai secara bebas oleh penyelidik terlatih, memberi bapa gred pada interaksi mereka.

Pada usia dua tahun, pembangunan kognitif bayi diukur dalam ujian yang melibatkan tugas-tugas seperti mengiktiraf warna dan bentuk.

Penyelidik menganalisis data untuk 128 bapa dan – dengan mengambil kira faktor-faktor seperti pendapatan dan umur – mendapati korelasi positif antara sejauh mana lelaki yang terlibat dengan bayi mereka pada usia tiga bulan dan bagaimana anak-anak mereka skor di dalam ujian.

Pautan positif antara bapa-bapa terlibat dan skor ujian yang lebih tinggi dilihat sama tidak kira kanak-kanak itu adalah seorang lelaki atau perempuan.

Tetapi kanak-kanak yang mempunyai bapa yang menunjukkan tingkah laku negatif seperti kemurungan semasa interaksi bapa dan bayi telah mendapat markah rendah dalam ujian kognitif.

Kajian yang diterbitkan dalam Jurnal Infant Mental Health, telah membuat kesimpulan: “Ia mungkin kerana bapa yang kurang bercakap dengan bayi mereka akan, sekali gus mengurangkan pengalaman pembelajaran sosial bayi tersebut.

“Bapa yang tidak aktif juga boleh menyediakan persekitaran sosial yang kurang merangsang, yang mungkin mempunyai kesan pada kemahiran kognitif kanak-kanak.”

Ketua penyelidikan Profesor Paul Ramchandani, dari Imperial, berkata: “Walaupun seawal tiga bulan, interaksi antara bapa-anak secara positif boleh meramalkan perkembangan kognitif hampir dua tahun kemudian, jadi ada sesuatu yang mungkin cukup bermakna untuk pembangunan pada masa hadapan, dan ini tidak pernah dibuktikan sebelum ini.”

Membaca kepada bayi
Foto via The Asian Parent

Dr Vaheshta Sethna dari King College London berkata: “Kami juga mendapati kanak-kanak yang berinteraksi dengan bapa yang sensitif, tenang dan kurang cemas semasa sesi membaca buku pada usia dua tahun menunjukkan pembangunan kognitif yang lebih baik, termasuk perhatian, penyelesaian masalah, bahasa dan kemahiran sosial.

“Ini menunjukkan bahawa aktiviti bacaan dan rujukan pendidikan boleh menyokong perkembangan kognitif dan pembelajaran kanak-kanak.”

Dr Sethna berkata: “Penemuan kami mengetengahkan kepentingan sokongan bapa untuk berinteraksi secara lebih positif dengan anak-anak mereka di peringkat awal.”

Kajian ini datang selepas kajian oleh Universiti Oxford dapati para bapa yakin, yang menerima tugas mereka sebagai seorang bapa, kurang berkemungkinan untuk mempunyai kanak-kanak yang akan memaparkan isu-isu tingkah laku sebelum zaman remaja.

Kajian ini menekankan kepentingan peranan bapa selepas kelahiran bayi.

Rencana diterjemah daripada BBC.


Previous Post Next Post