Anak Saya Berumur 3 Tahun Gagal Ujian Akademik, Perlukah Saya Risau?

Foto via The Pioneer Women

Kebanyakan kanak-kanak berusia 3 tahun lebih suka mencipta permainan mereka sendiri, dan ujian biasanya tidak memupuk kreativiti mereka.

Ibu kepada kanak-kanak yang berumur tiga tahun ini bertanya kepada saya jika dia harus bimbang tentang kemahiran akademik anaknya.

Ibu itu berkata, “Guru kelas anak saya telah menyoal anak perempuan saya tentang huruf, nombor, bentuk dan warna, dan menunjukkan keputusannya kepada saya. Mungkin ia adalah proses menyoal, tetapi saya fikir Sammy berputus asa pada satu ketika, kerana saya tahu, dia kenal beberapa huruf yang terlepas. “

Sebagai seorang ahli psikologi yang pakar dalam pembangunan bakat, saya terkejut. Mengapa guru prasekolah menguji kanak yang sangat kecil ini untuk huruf dan nombor pengiktirafan, dan kemudian melaporkan kepada ibu bapa seperti ia adalah satu perkara yang membimbangkan?

Adakah guru ini mencuba untuk memupuk kebimbangan ujian dalam kanak-kanak, atau tabiat berdaya saing dalam ibu bapa? Guru sebenarnya tidak melabelkan kanak-kanak itu sebagai ‘gagal,’ tetapi keputusan “ujian” tersebut mungkin akan merisaukan ibunya. Jika ada masalah pembelajaran, dia mahu mengenalpasti masalah anaknya dari awal lagi.

Dia tidak mahu anaknya ketinggalan berbanding rakan-rakannya. Beliau sedang berfikir untuk mendaftarkan gadis kecil ini ke dalam kelas tambahan, untuk mencepatkan pembelajarannya seperti kanak-kanak prasekolah lain.

Saya berkata “tidak!”. Sama seperti anak anda menguasai latihan tandas, menerokai dunia, dan belajar untuk bermain dengan orang lain, ini bukan masanya untuk memperkenalkan kebimbangan akademik kepada seorang kanak-kanak yang hanya berusia 3 tahun!

Dalam semua penyelidikan yang telah saya jalankan kepada kanak-kanak untuk mengenalpasti pembangunan kreativiti dan bakat, menunjukkan bahawa zaman kanak-kanak adalah masa untuk belajar berbual, memupuk rasa ingin tahu, penerokaan, imaginasi, bersantai, renungan, muzik, tarian, dan banyakkan bermain.

Ia bukan satu masa untuk melatih dan kuiz kanak-kanak pada huruf, nombor, atau apa-apa kemahiran akademik yang lain.

Ya, kanak-kanak suka untuk belajar. Jika mereka menunjukkan minat dalam mekanik membaca, menulis, matematik, atau apa-apa lagi, barulah latih dan menggalakkan mereka.

Tetapi ingat! Jangan memaksa mereka. Jangan menguji mereka tentang pengetahuan mereka, melainkan mereka jenis kanak-kanak yang suka diuji. (Terdapat beberapa kanak-kanak yang suka diuji dengan ujian yang serius.)

Saya akan melibatkan kanak-kanak dalam mainan yang membangunkan dan mengukuhkan penilaiannya, memberi peluang kepada beliau untuk memupuk kemahiran beliau dan memberi ruang untuk mereka nikmati sesi mainan, dan bukannya memberi tumpuan kepada kelemahan beliau.

Terdapat pelbagai ujian kognitif yang direka untuk kanak-kanak, termasuk ujian kecerdasan, dan saya telah mentadbir beberapa jenis ujian ini. Saya tidak pernah gembira kerana skor kanak-kanak biasanya tidak tepat, mencerminkan kemampuan seorang anak kecil, melainkan saya telah bekerjasama dengan salah satu daripada kanak-kanak yang suka proses ujian.

Kebanyakan kanak-kanak kecil lebih suka mencipta permainan mereka sendiri, dan ujian standard tidak memupuk kreativiti mereka. Anda harus ingat, setiap kanak-kanak adalah sangat berbeza.

Saya tidak bersendirian dalam menghadapi masalah dengan industri pengujian awal kanak-kanak. Skor ujian tidak dianggap statistik yang boleh dipercayai untuk kanak-kanak yang berusia kurang dari 7 tahun. Sebabnya adalah: ada terlalu banyak faktor lain daripada keupayaan yang mengganggu untuk mendapatkan skor yang ‘tepat’ seperti, kematangan emosi, perasaan, personaliti, perbezaan individu, pengalaman latar belakang, tahap tumpuan, kesediaan untuk diuji, kesihatan, kelaparan, dan banyak lagi.
Foto  via South Settle Emerald

Seperti orang dewasa, kebanyakan kanak-kanak diuji dengan baik apabila mereka suka dengan penglibatan mereka di dalam proses ujian, apabila mereka dapat menunjukkan apa yang mereka sukai, dan apa yang mereka tahu.

Seperti orang dewasa juga, kebanyakan kanak-kanak tidak melakukannya dengan baik apabila mereka berasa mereka sedang diteliti, apabila mereka merasakan seseorang sedang mencari kesalahan mereka.

Jika menguji kanak-kanak kecil, anda perlu:

1. Melibatkan kanak-kanak dalam ujian reka bentuk dan penilaian proses
2. Membuatkan ia menyeronokkan dan berasaskan permainan
3. Pastikan tumpuan pada apa yang betul, bukan apa yang salah
4. Mulakan dengan kepentingan kanak-kanak itu
5. Fokus kepada apa yang dilakukan dengan baik, bakat kanak-kanak itu
6. Tanya kanak-kanak itu untuk penilaian mereka sendiri tentang apa yang mereka minati, kekuatan dan kelemahan
7. Jangan terlalu serius dengan keputusan di akhir ujian

Ibu bapa lain di prasekolah telah mendaftarkan anak-anak mereka dalam kelas membaca. Adakah saya perlu melakukannya juga?

Saya tidak akan bimbang tentang anak yang berusia 3 tahun yang tidak mengenal pasti semua huruf abjad apabila diberi arahan. Dan saya pasti tidak akan mendaftarkannya untuk kelas tambahan, melainkan jika dia menunjukkan minat untuk menyertai kelas tersebut.

Kebanyakan anak-anak kecil lebih suka bermain. Dan jika pilihan adalah antara bermain di luar dan kelas membaca, bermain di luar hampir selalu menjadi pilihan yang tepat untuk kanak-kanak prasekolah.

Kesimpulannya?

Jika guru prasekolah atau penjaga anak anda memberikan anda keputusan ujian akademik anak anda, satu-satunya yang anda perlu bimbang adalah mengenai keadaan anak anda menghabiskan masa mereka.

Jika anda mahu menyokong pembangunan kreativiti dan bakat anak anda, persekitaran yang ideal pada tahun-tahun awal adalah prasekolah yang mendidik melalui permainan, menyokong kemahiran anak anda, sehaluan dengan kepercayaan anda, dan memupuk minat belajar anak anda.

‘Sekolah’ untuk anak-anak kecil seharusnya menjadi tempat yang gembira dan memupuk kemahiran mereka, bukannya menguji kemahiran membaca dan mengira fakta, membunuh rasa ingin tahu, terlalu intelektual, atau memaksa mereka belajar kemahiran akademik mereka.

Rencana diterjemahkan daripada Psychology Today.