Bonda izinkan kami rotan Sultan Kelantan, kata bekas guru

Sumber foto: FMT

KOTA BHARU: Sifat kepimpinan dan sikap terbuka Yang di-Pertuan Agong Sultan Muhammad V jelas terserlah sejak di bangku sekolah lagi, menurut seorang gurunya dari sekolah rendah.

Seman @ Kamarulzaman Hassan menceritakan bagaimana dia menegah pengawal keselamatan yang cuba membantu baginda mengangkat meja dan kerusi ketika belajar di Sekolah Kebangsaan (SK) Sultan Ismail I di sini.

“Saya menegah pengawal tersebut kerana ia merupakan satu bentuk didikan kepada baginda dan Alhamdulillah, baginda dapat menuruti arahan yang saya keluarkan,” kata Seman ketika di rumahnya di Kampung Lembah Sireh, Kota Bharu.

Seman, 72, mengajar di sekolah itu pada 1976-1985.

Menurutnya, pertama kali baginda dihantar ke sekolah itu, bonda baginda Tengku Anis membawa bersama rotan ketika berjumpa dengan guru besar.

Seman berkata, Tengku Anis berpesan kepada guru besar agar merotan anakandanya itu jika melanggar arahan pihak sekolah.

“Saya juga sering menyelitkan nasihat dalam bentuk agama ketika mendidik baginda dan rakan-rakannya dalam kelas kerana saya anggap murid-murid sama seperti anak saya sendiri,” katanya.

Seman berkata baginda mempunyai sifat penyabar dan tidak berkonfrontasi dengan rakan-rakan sebaya.

“Jika marah kepada rakan-rakan, baginda tidak mengambil tindakan sendirian dan hanya berdiam diri,” katanya.

Sikap terbuka baginda, sekalipun berketurunan diraja, juga terlihat dalam menerima pendapat daripada rakan sebaya.

“Dari kecil lagi baginda sudah menunjukkan bakat kepimpinan dengan mengambil pendekatan berbincang dengan rakan-rakan.

“Baginda cemerlang dalam akademik dan aktif berpersatuan, dan pernah dilantik sebagai Ketua Pengawas di sekolah berkenaan,” kata Seman.

Mengulas mengenai pencapaian baginda dalam bidang pelajaran dan kokurikulum, Seman yang merupakan guru bagi mata pelajaran Sejarah dan Geografi berkata baginda merupakan seorang yang fokus kepada pembelajaran.

Baginda juga antara pelajar cemerlang yang mendapat keputusan 5A dalam Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR), kata beliau.

“Baginda juga aktif berpersatuan, antaranya menyertai Persatuan Muzik,” katanya.

Seman yang kini lumpuh separuh badan akibat serangan angin ahmar berkata baginda masih mengingatinya walaupun telah lama mereka tidak bersua muka. Ini terjadi semasa banjir pada 2014.

“Ketika itu, kebetulan baginda sedang meninjau keadaan banjir di sekitar Kota Bharu dan terserempak dengan anak saya yang bekerja sebagai anggota bomba.

“Baginda bertanyakan khabar mengenai diri saya dan pada sebelah malamnya sebuah pacuan 4 roda datang ke rumah dan menyerahkan bantuan makanan yang dikirimkan baginda,” katanya.

Istiadat pertabalan Yang di-Pertuan Agong Sultan Muhammad V akan berlangsung di Balairung Seri, Istana Negara pada 24 April ini.

Sultan Muhammad V dipilih menjadi Yang di-Pertuan Agong ke-15 menggantikan Tuanku Abdul Halim Mu’adzam Shah yang tamat tempoh pemerintahan pada 12 Disember tahun lepas.

Sumber: FMT

jobs from my.neuvoo.com

Post a Comment

0 Comments