Sekolah kurang murid tidak ditutup sesuka hati - Mahdzir

LUNDU: Kementerian Pendidikan memberi jaminan tidak akan menutup sekolah kurang murid (SKM) di negeri ini walaupun jumlah murid agak kecil.

Pihak kementerian mengkategorikan sekolah yang mempunyai 150 murid ke bawah sebagai SKM dengan kebanyakan sekolah berkenaan menempatkan sekitar 20 hingga 30 murid sahaja.

Menteri Pendidikan, Datuk Seri Mahdzir Khalid, berkata sehingga kini hanya sebuah SKM ditutup kerana tidak mempunyai sebarang kemasukan murid bagi tempoh dua tahun berturut-turut.

"Sebenarnya kita memberi sehingga satu tahun setengah untuk menutup SKM dan tempoh itu dilanjutkan sehingga dua tahun. Andai belum ada kemasukan murid walaupun seorang murid dalam tempoh berkenaan, kita terpaksa menutup sekolah terbabit.

"Namun, sekolah SKM boleh dibuka semula sekiranya ada keperluan selepas melalui proses yang ditetapkan termasuk menempatkan semula guru di sekolah jenis itu," katanya dalam sidang media selepas menghadiri Majlis Pelancaran Guru Aktif 1Malaysia (GA1M) Peringkat Negeri Sarawak, di Dewan Sekolah Menengah Kebangsaan Lundu, di sini hari ini.

Yang turut hadir, Menteri Kebajikan, Wanita dan Kesejahteraan Komuniti Sarawak, Datuk Fatimah Abdullah, Ketua Pengarah Pelajaran, Tan Sri Dr Khair Mohamad Yusof dan Pengarah Pendidikan Sarawak, Rakayah Madon.

Sumber: Bharian

jobs from my.neuvoo.com

Post a Comment

0 Comments