Pendidik sekolah Cina bersidang bincang peningkatan pelajar bukan Cina

KUALA LUMPUR: Persidangan Pendidikan Cina Asean yang julung kali diadakan mampu mengatasi cabaran mengajar pelajar bukan Cina di sekolah Cina, kata Timbalan Menteri Pendidikan Datuk Chong Sin Woon.

Beliau berkata fokus utama persidangan dua hari itu mulai hari ini bagi mengenal pasti metadologi pengajaran yang lebih cekap dan konsisten bagi memenuhi keperluan pelajar terbabit.

“Bilangan pelajar bukan Cina di sekolah Cina semakin meningkat saban tahun, jadi kita perlu mengetahui kaedah-kaedah tepat bagi mengajar mereka yang tidak mempunyai asas bahasa Cina.

“Mengikut statistik bagi tahun 2015, seramai 64,788 pelajar Melayu, 12,985 pelajar India dan 6,844 pelajar lain-lain kaum dikenal pasti belajar di sekolah Cina seluruh negara,” katanya selepas merasmikan persidangan itu di Wisma MCA di sini.

Katanya, cabaran itu turut dirasai oleh negara-negara Asean yang lain kerana peningkatan pelajar bukan Cina di sekolah Cina di sana juga seperti di negara ini.

Sementara itu, Chong berharap melalui usaha ‘One Belt, One Road’ (OBOR) atau ‘Satu Jalur, Satu Laluan’ yang berperanan penting dalam menyatukan 10 negara ASEAN dengan China, aspek pendidikan dan kebudayaan turut perlu dititikberatkan.

“Malaysia memerlukan sokongan yang lebih daripada China dari segi kaedah pengajaran bahasa Cina yang standard dan secara profesional… bukan sahaja melalui pelaburan dan bisnes,” katanya.

Persidangan itu disertai kira-kira 70 anggota akademik daripada China, Thailand, Indonesia dan Malaysia.

Kata Chong lagi, hasil persidangan akan dikemukakan kepada kementeriannya.

FMT

jobs from my.neuvoo.com

Post a Comment

0 Comments