Garis panduan ajar anak urus wang saku untuk belanja

Hasil laporan bersama oleh Tabung Kanak-Kanak Pertubuhan Bangsa Bersatu (Unicef), Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dan Asean mendapati beberapa negara Asean seperti Indonesia, Malaysia, Filipina dan Thailand berhadapan masalah berat badan berlebihan, manakala sebahagian lain mengalami kekurangan zat makanan.

Jika diperhatikan, kanak-kanak dan remaja memang menghabiskan banyak masa di sekolah. Sudah pasti lebih banyak juga memperuntukkan duit belanja di situ bagi mengisi perut.

Sekiranya tidak dipantau atau sering diingatkan, sudah tentulah anak-anak masih mentah ini akan membelanjakan wang sesuka hati. Kebebasan wang ada di tangan sendiri akan digunakan untuk mendapatkan makanan digemari.

Jika gemar ayam, makan kentang goreng, makanan ringan dan sebagainya hanya itulah dicari tiap hari. Siapa 24 jam hendak memantau jika anak-anak tidak berada hadapan mata ibu bapa mereka.

Ini antara penyumbang kepada hasil laporan di atas. Niki berkata, sebagai orang dewasa lebih berpengalaman, ibu bapa sendirilah patut memberikan 'garis panduan' makanan harus dibeli dan dimakan anak-anak mereka dan pembahagian wang yang wajar dilakukan.

"Misalnya jika mereka dapat RM10, ibu bapa perlu ajarkan anak-anak.. perlu tolak 2.5 untuk zakat, 10 peratus untuk tax. Belajar dari awal 2.5 itu masukkan dalam tabung sedekah kerana duit itu bukan kepunyaannya, ini untuk orang lain.. belajar dari awal untuk sedekah.

"Ajar juga lebihan duit itu, setengahnya masuk tabung simpanan, tak boleh guna sembarangan. Tapi setengah lagi dia boleh masuk akaun berbelanja, bermakna beli mainan atau simpan duit bulan-bulan untuk beli barangan diingininya. Itu bukan duit kita kata bagi belanja harian, tetapi bagi belanja kemudian.. sama seperti 'goal' (matlamat) untuk dia 'enjoy' duit itu, mungkin bagi membeli barang-barang keperluannya dan sebagainya," katanya.

Menurutnya, anak juga harus belajar, separuh daripada duit tabung sedekah diberikan kepada ibu bapa.

Katanya, ini disebabkan jika dari awal tidak mengasuh anak untuk memberi kepada ibu bapa, ia antara punca terjadi pada kebanyakan anak zaman sekarang iaitu walaupun bekerja, hanya wang baki terakhir daripada gaji selepas berbelanja semua keperluan baharulah diberi kepada ibu bapa.
Niki
"Sebenarnya kita ibu bapa yang dari awal atau asasnya tidak cakap atau asuh perkara ini. Memang kita ibu bapa sepatutnya tidak mengharapkan pemberian duit daripada anak-anak.

"Tapi jika sejak awal kita tidak beri tunjuk ajar kepada mereka, memang pada akhirnya mereka tidak akan buat (memberi kepada ibu bapa)," katanya.

Kata beliau, itu adalah contoh kebaikan untuk ibu bapa pada zaman tua nanti, akan wujud rasa anak bertanggungjawab terhadap ibu bapa kerana mereka sudah bentuk sedari kecil asasnya iaitu perlu memberi kepada ibu bapa.

Sumber GPS Bestari


jobs from my.neuvoo.com

Post a Comment

0 Comments