Manual Bantuan Teknikal KiDT Portal myGfl (Malaysian Grid For Learning)

Portal myGfl (Malaysian Grid For Learning)

Malaysian Grid for Learning (MyGfL) merupakan portal atau gerbang pendidikan formal Kementerian Pelajaran Malaysia. Objektifnya adalah untuk mempertingkatkan proses pembelajaran di sekolah dengan menyediakan bahan pembelajaran atas talian untuk diguna dan dikongsi oleh guru dan pelajar serta mengimbangtara dan mengintegrasikan peralatan ICT yang ada di sekolah, kolej matrikulasi dan institut perguruan.
Malaysian Grid for Learning (MyGfL) adalah satu inisiatif strategik dan komitmen kerajaan Malaysia dalam pembentukan masyarakat yang berilmu. MyGfL diharapkan dapat memenuhi keperluan pembelajaran pelajar dan pengajar yang terdiri daripada semua peringkat umur, secara pembelajaran formal dan informal dalam mencapai kecemerlangan pendidikan kebangsaan.

Oleh itu, grid pembelajaran kebangsaan MyGfL akan dimiliki dan dikendalikan kerajaan Malaysia di bawah kelolaan Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM). Portal MyGfL menawarkan kepada semua sekolah satu persinggahan gerbang untuk semua sumber pembelajaran di Malaysia dan juga negara lain.

Untuk menggunakan portal ini, panduan di bawah boleh diikuti (kredit untuk JPN Perak untuk manual yang dihasilkan) :

Manual juga boleh dimuat turun dipautan bawah:


Post a Comment

0 Comments