Sunday, 21 January 2018

Menteri nafi beri amaran kepada guru undi pembangkang

PETALING JAYA: Datuk Seri Mahdzir Khalid menyangka laporan berita mengenai tindakannya memberi amaran supaya golongan guru yang menyokong pembangkang pada pilihan raya umum meninggalkan profesion itu.

Menteri Pendidikan itu berkata, laporan berita itu tidak lojik dan ia mungkin telah disalahertikan wartawan terlibat.

"Undi adalah rahsia, bagaimana boleh saya memberi amaran kepada mereka yang mengundi pembangkang?" katanya.

Beliau diminta menjelaskan mengenai laporan yang disiarkan portal berita mengenai dakwaannya meminta guru dan pegawai kementeriannya yang menyokong pembangkang supaya berhenti kerja.
Mahdzir bagaimanapun menjelaskan, dia telah memaklumkan golongan pendidik pada perhimpunan golongan itu di Putrajaya minggu lalu bahawa penjawat awam terutama guru besar sepatutnya faham tugas dan tanggjawab mereka.

"Saya hanya mengingatkan mengenai kedudukan merena dan bagaimana mereka perlu melaksanakan tanggungjawab tanpa memberi kesan antara kerjaya dan ideologi politik.

"Mereka tidak boleh berada di pentas sama dengan pemimpin pembangkang kerana tugas sebagai penjawat awam yang melaksanakan dasar kerajaan.

"Saya tidak pernah mengugut atau meminta mereka meninggalkan kerjaya perguruan jika menyokong pembangkang," katanya.

Malahan, beliau sedia maklum bahawa ada dalam kalangan guru termasuk guru besar dan pengetua yang mempunyai jawatan dalam parti pembangkang termasuk PKR dan PAS.

"Saya percaya ibu bapa mahu golongan guru ini memberi tumpuan kepada pengajaran dan pembelajaran kepada anak-anak mereka.

"Mereka tidak seharusnya menukar kelas, perhimpuann sekolah atau bilik guru kepada sesi ceramah," katanya.

Mahdzir berkata, perkara sama telah dimaklumkan kepada guru yang menyokong Barisan Nasional.

Sumber: mStar

loading...

Naik gaji tak selesai masalah kos sara hidup - MPN

SHAH ALAM - Kerajaan boleh mempertimbangkan cadangan kenaikan gaji perkhidmatan awam dengan mengambil kira kemampuan kewangan semasa.

Ahli Jawatankuasa Kluster Ekonomi & Pengurusan Majlis Profesor Negara (MPN), Datuk Dr Mohamed Mustafa Mohd Hanefah berkata, bagaimanapun pemberian insentif berbentuk kewangan bukanlah jalan terbaik menyelesaikan masalah kos sara hidup.

“Harga minyak dunia yang kini hampir mencecah AS$70 setong, secara tidak langsung memberi kesan kepada golongan berpendapatan rendah.

“Mungkin kerajaan boleh beri satu insentif sebagai pemberian khas untuk penjawat awam berpendapatan rendah, tapi adakah itu akan menyelesaikan masalah kenaikan kos sara hidup?

"Tetapi jika kerajaan mahu pertimbangkan juga, ia perlulah mengikut kemampuan kerajaan,” katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Kelmarin, Presiden Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs), Datuk Azih Muda meminta kerajaan mempertimbangkan kenaikan gaji kakitangan awam dalam masa terdekat, sekurang-kurangnya awal tahun ini.

Katanya, perkara itu sangat wajar dinilai oleh kerajaan kerana kakitangan awam kini dihimpit kenaikan kos sara hidup sangat tinggi dan keperluan memiliki rumah.

Mengulas lanjut, Mohamed Mustafa berpendapat, pemberian insentif bukan dalam bentuk tunai oleh kerajaan adalah penyelesaian yang baik bagi membantu golongan berpendapatan rendah terutama penjawat awam.

“Sebagai contoh, mungkin kerajaan boleh beri insentif atau bantuan dari segi tambang bas sekolah anak, yang dilihat lebih sesuai bagi meringankan beban terutama mereka yang memiliki anak ramai.

“Tapi, apabila insentif secara tunai atau kenaikan gaji diberikan, perbelanjaan akan bertambah, sekali gus akan memberi kesan ke atas ekonomi, dengan harga barangan juga akan naik. Jadi, masalah kos sara hidup tak akan selesai,” katanya.

Sumber: Sinar Harian

loading...

Saturday, 20 January 2018

Tiada kenaikan gaji, penjawat awam terus 'miskin' lepas beli rumah

KOTA BHARU: Kesatuan Pekerja-pekerja Dalam Perkhidmatan Awam, Cuepacs menggesa kerajaan segera menaikkan gaji penjawat awam dalam tempoh terdekat.

Presidennya, Datuk Azih Muda membuat gesaan itu memandangkan kenaikan kos sara hidup kini semakin mencabar terutamanya kepada mereka yang bekerja di ibu kota.

''Berdasarkan kajian Cuepacs, gaji penjawat awam kini sudah tidak mampu menampung kos sara hidup yang semakin mencabar.

''Tambah lagi dengan kos harga rumah dan rumah tidak boleh dianggap sampingan kerana semua orang mahukan rumah. Kalau mereka (penjawat awam) beli rumah terus jadi miskin,'' katanya.

Sumber: Astro Awani

loading...

Friday, 19 January 2018

Muat Turun Buku Panduan Unit Beruniform Sekolah Agensi Kerajaan


Bagi guru-guru yang akan mengisi Pentaksiran Aktiviti Kokurikulum ke dalam SPPBS. Di sini ada sedikit panduan berkenaan dengan jenis Badan Beruniform Sekolah Menengah Di Malaysia.

Klik pautan di bawah untuk muat turun buku panduan pengurusan Badan Beruniform Agensi Kerajaan (GO).

Muat turun:

loading...

Wednesday, 17 January 2018

Guru nyaris maut, kenderaan dibaling cangkul

PASIR MAS - Seorang guru nyaris maut selepas pacuan empat roda yang dipandunya terkena lemparan sebatang cangkul dalam kejadian di Kampung Apa-Apa, Gelang Mas di sini awal pagi tadi.

Kejadian jam 5.45 pagi itu, berlaku ketika mangsa Muhammad Naziree Osman,39, dalam perjalanan ke tempat kerjanya di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Manek Urai, Kuala Krai.

Menurutnya, dia masih lagi trauma dengan kejadian itu, namun lega kerana tiada sebarang kecederaan dialami.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Pasir Mas, Asisten Komisioner Abdullah Mohammad Piah ketika dihubungi mengesahkan menerima laporan berhubung kejadian tersebut.

"Kejadian berlaku ketika mangsa dalam perjalanan ke tempat kerja dan ternampak dua lelaki yang tidak dikenali berdiri di tepi jalan.

"Salah seorang dari mereka telah membaling sebatang cangkul ke arah kereta mangsa menyebabkan cermin hadapan pecah," katanya.

Menurutnya, polis akan menjalankan siasatan lanjut berhubung kejadian itu.

Kejadian yang menimpa Muhammad Naziree mulai tular dilaman sosial selepas statusnya berkenaan kejadian tersebut dikongsi oleh orang ramai.

Sumber: Sinar Harian

loading...

Buku bukan punca beg murid berat, tapi.. - Kamalanathan

JOHOR BAHRU 16 Jan. – Kementerian Pendidikan kini dalam peringkat akhir kajian berkaitan isu murid dibebani beg sekolah berat dan dijangka siap dalam tempoh sebulan.

Timbalan Menterinya, Datuk P. Kamalanathan berkata, berdasarkan pemantauan yang dilakukan semasa mengadakan lawatan di sekolah-sekolah, isu berkenaan dilihat semakin berkurangan.

Menurut beliau, kebiasaannya isu berkenaan timbul berpunca daripada reka bentuk beg dan bukan beban daripada buku sekolah.

‘‘Saya pergi sekolah dan apabila berjumpa dengan murid tahun satu, saya ambil beg mereka dan ada pengurangan sikit. Di sekolah Tamil, saya juga telah minta kepada guru besar supaya bawa buku mengikut jadual hari itu sahaja.

‘‘Apa pun, kita masih memantau perkara itu dan kini sedang menunggu laporan akhir dan dalam sebulan dua ini akan siap,’’ katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil (SJKT) Ladang Bukit Serampang, Bukit Indah di sini, hari ini.

Yang turut hadir ialah Pengarah Pendidikan Johor, Shaharuddin Sharif.

Sementara itu, mengulas mengenai SJKT Ladang Bukit Serampang, Kamalanathan berkata, sekolah berkenaan yang dibina dengan peruntukan sebanyak RM7.9 juta mula beroperasi semalam dan mempunyai 143 murid.

Tambahnya, selain sekolah itu, terdapat 37 SJKT yang sudah dan sedang dibina dengan peruntukan sebanyak RM80 juta diberikan kerajaan di bawah Pakej Rancangan Khas 2012.

‘‘Dalam pakej awal, hanya RM80 juta diperuntukkan, namun kos untuk membina 37 buah sekolah itu meningkat kepada RM216 juta. Bagaimanapun, Perdana Menteri meminta kita meneruskan projek tanpa mengurangkan skop kerja atau sekolah walaupun tanggungan kerajaan meningkat,’’ katanya.

Sumber: Utusan Malaysia

loading...

Tuesday, 16 January 2018

Jelaskanlah Wang PIBG Walaupun Tidak Wajib

Gambar hiasan
DIAM tak diam, tinggal kira-kira dua minggu lagi penggal baharu persekolahan akan dibuka di seluruh negara dan bermulalah fasa kehidupan yang mungkin mencabar buat sesetengah murid atau pelajar.

Bagi yang masuk ke tahun satu pastinya berdebar-debar untuk menjejakkan kaki ke alam sebenar persekolahan kerana sebelum ini mereka hanya berada di ruang litup prasekolah yang pasti berbeza persekitarannya.

Orang paling sibuk setiap kali sesi buka sekolah tentulah ibu bapa yang seboleh-bolehnya mahu memberi kan yang terbaik kepada anak-anak terutamanya dari segi pakaian seragam dan peralatan.

Cuma penulis tersentuh hati apabila seorang rakan memberitahu, masih ada ibu bapa yang tidak menjelaskan wang sumbangan persatuan ibu bapa dan guru (PIBG) bagi tahun 2017 di sebuah sekolah di Selangor biarpun kini sudah penghujung tahun.

Cerita rakan penulis, minggu lepas, ketika melalui kawasan sekolah berkenaan, dia ternampak kain rentang yang memaparkan tulisan: “Terima kasih kepada mereka yang telah menjelaskan sumbangan PIBG. Kepada yang belum, bila lagi?”

Meskipun sumbangan berkenaan tidak wajib, namun sekurang-kurangnya ia sedikit sebanyak dapat menampung aktiviti melibatkan murid-murid sepanjang tahun persekolahan.

Menurut rakan penulis lagi, kebanyakan ibu bapa di sekolah berkenaan bukanlah dikategorikan sebagai orang susah memandangkan kereta yang dipandu mereka ketika mengambil anak-anak pulang sekolah bukan calang-calang.

loading...

Jadi, tidak adil kepada mereka yang telah menjelaskan sumbangan berkenaan. Lagipun, sumbangan tersebut agak berpatutan dan tidak sampai pun RM5 sebulan jika hendak dibayar secara ansuran.

Mungkin ada ibu bapa yang susah, tetapi mereka boleh datang ke sekolah untuk berbincang mengenai perkara tersebut.

Apa yang lebih menyedihkan, terdapat dalam kala­ngan bapa yang mampu membeli barang tidak berfaedah seperti rokok, tetapi berkira apabila melibatkan kepentingan pembelajaran anak-anak.

Sebenarnya, kadar sumbangan bergantung kepada apa yang disyorkan oleh ibu bapa sewaktu mesyuarat PIBG dan mendapat persetujuan majoriti ketika me­syuarat berkenaan.

Sumbangan PIBG adalah hasil sumbangan daripada ibu bapa kepada persatuan dan ia bukannya yuran. Pihak sekolah tidak pernah mengenakan sebarang yuran kepada ibu bapa atau murid.

Boleh dikatakan ramai yang tidak berpuas hati de­ngan kadar sumbangan PIBG hakikatnya tidak pernah menghadiri mesyuarat tetapi bertindak membuat ‘bising’ ketika mendapat tahu mengenainya ketika sesi persekolahan dibuka.

Dalam perkembangan lain, seorang lagi rakan penulis berasa amat terkilan selepas seorang pengawal keselamatan di sebuah tempat penginapan di Teluk Kemang, Port Dickson, Negeri Sembilan tidak membenarkan dia menunaikan solat Asar di surau di kawasan terbabit.

Menurut rakan penulis itu, ketika itu dia dan keluarga bersiap-siap untuk menjalankan aktiviti riadah mendaki sebuah bukit yang agak terkenal di situ.

Apa yang menyebabkan dia terkilan adalah sebelum ini pengawal keselamatan di situ membenarkan orang luar menumpang solat.

Disebabkan tiada kemudahan surau lain di kawasan berkenaan dan bimbang tidak sempat menunaikan solat ketika turun dari bukit berkenaan, dia terpaksa menunaikan solat berlapikkan baju hujan yang dibawa di tepi hutan.

Sumber: Kosmo!

Download 33 Colorful Reading Material Lower Level

Here is a collection of another short passages courtesy of Teachers' Nook.

Below are the samples. Klik the link to download all the materials in PDF format.

Download full version : Reading Materials
loading...

Download full version : Reading Materials


Download 10 Short Passages With Simple Comprehension Questions

We collected 10 short passages for lower level student with simple comprehension questions included.

Here are the sampels.

DOWNLOAD it all in PDF format thru this link: SHORT PASSAGES
DOWNLOAD it all in PDF format thru this link: SHORT PASSAGES

loading...

Monday, 15 January 2018

Benarkan guru Gred G41 pegang jawatan kesatuan

CYBERJAYA: Kongres Kesatuan Guru-Guru Dalam Perkhidmatan Pelajaran Malaysia merayu kerajaan membenarkan guru Gred 41 dan ke atas memegang jawatan dalam kesatuan perguruan.

Presidennya, Datuk Mohamed Sabri Mohd Arshad, berkata berdasarkan Akta Kesatuan Sekerja 1959, mereka dalam gred berkenaan tidak dibenarkan memegang jawatan dalam mana-mana kesatuan.

"Akta berkenaan sudah lama dikuatkuasakan, tapi tidak sepenuhnya diguna pakai apabila tolak ansur diberikan kepada pihak kesatuan. Baru-baru ini, ada arahan diterima menerusi surat daripada Kementerian Sumber Manusia.

"Ia menimbulkan masalah kepada kami termasuk kesatuan perguruan lain kerana kini tiada lagi guru bukan siswazah. Kebanyakan mereka adalah dalam Gred 41 ke atas," katanya pada sidang media di sini, hari ini.

Mohamed Sabri berkata, untuk mencari pengganti juga sukar kerana tiada guru bukan siswazah yang sanggup meneruskan tampuk kepemimpinan kesatuan perguruan.

"Dengan mengguna pakai akta itu, semua guru Gred 41 ke atas yang memegang jawatan dalam kesatuan mungkin perlu meletakkan jawatan. Untuk mencari pengganti pula adalah sukar.

"Justeru, kami merayu kepada kerajaan terutama Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Dr Ali Hamsa supaya mempertimbangkan perkara ini," katanya.

Dalam pada itu, beliau berkata, sehingga kini, terdapat sebanyak lapan kesatuan perguruan di negara ini dengan keahlian dianggarkan lebih 300,000.

"Kesatuan ini penting kerana selain menjaga kebajikan guru, kami sebagai rakan strategik Kementerian Pendidikan dan kerajaan termasuk memberi pandangan berkaitan dasar dalam memperkukuh dan menambah baik sistem pendidikan negara," katanya.

Sumber; Berita Harian

loading...

CCTV tidak ganggu privasi guru, murid

Putrajaya: Pemasangan kamera litar tertutup (CCTV) di sekolah tidak akan melanggar hak privasi guru dan murid, sebaliknya ia akan diletakkan di kawasan biasa untuk memantau perbuatan jenayah dan mengawal keselamatan sekolah.

Timbalan Menteri Pendidikan Datuk P Kamalanathan berkata, kementerian juga senada dan sependapat dengan Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan Malaysia (NUTP) supaya pemasangan CCTV ini tidak mengganggu privasi guru, murid dan pelajar.

“Kami tidak akan melanggar privasi, ia dipasang di kawasan biasa, (tetapi) sudah tentu kami akan bincang perkara ini (pemasangan CCTV) dengan pengurusan sekolah dan Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) terlebih dulu.

“Kami (kementerian) tidak boleh mengambil tindakan sesuka hati, kena ada perbincangan mendalam dengan sekolah khususnya PIBG, biar mereka membuat keputusan dan kami akan laksanakan,” katanya pada sidang media Program Rintis Pelaksanaan Matapelajaran Kesusasteraan Tamil, di sini, semalam.

Presiden NUTP Kamarozaman Abd Razak dipetik berkata, NUTP menyambut baik usaha memasang CCTV sekolah, namun berharap tindakan itu tidak mengganggu privasi pelajar dan guru.

Beliau dilaporkan berkata, lokasi pemasangan CCTV sewajarnya tidak menceroboh privasi pelajar dan guru seperti dalam bilik darjah, bilik guru, kawasan tandas dan bilik khas untuk pertemuan guru serta ibu bapa.

Kamalanathan berkata, kementerian kini dalam proses mengenal pasti sekolah yang akan dipasang CCTV berdefinisi tinggi (HD), terutama yang terletak di kawasan panas.

“Ada sekolah yang menyediakan CCTV ini menerusi inisiatif pihak sekolah dan PIBG, usaha ini kami sangat alu-alukan demi keselamatan anak dan tertakluk kepada kemampuan kewangan sekolah masing-masing.

“Tetapi kami di kementerian memang dalam proses mengenal pasti sekolah yang akan kami bantu untuk melaksanakan pemasangan CCTV dalam sekolah, terutama di kawasan panas.

“Apabila senarai sudah dimuktamadkan kami akan maklum,” katanya.

Sementara itu, beliau berkata, buat kali pertama dalam sejarah pendidikan negara, kurikulum disediakan bagi mata pelajaran Kesusasteraan Tamil, sekali gus menarik lebih ramai pelajar untuk mengambil mata pelajaran itu.

Katanya, ketika ini Kesusasteraan Tamil dilaksanakan sebagai silibus peperiksaan dan dijadikan sebagai mata pelajaran peperiksaan saja.

Sumber: Harian Metro

loading...

Sunday, 14 January 2018

Download English Reading Log For Lower Level In PDF Format


Teacher Link's Up Group shared some material for reading comprehension.

Download it in PDF format for printing purpose:

Download Full Version Here: MY Reading Log


Download Full Version Here: MY Reading Log
loading...

Friday, 12 January 2018

Buku Teks Bahasa Inggeris Super Minds merosakkan akidah?

Mutakhir ini isu berkenaan buku teks terbaharu yang digunapakai murid-murid Tahun 1 & 2 2018, SUPER MINDS terbitan Cambridge University Press agak hangat diperkatakan, dibahaskan, diperdebatkan di media.

"Ada topik Halloween! Ada Easter Bunny! Ada template Merry Christmas!"
"Rosaklah akidah!"
"Bukan budaya kita!"
"Pembaziran wang"
dan sebagainya.

Baiklah, sebagai seorang Guru Bahasa Inggeris, situasi ini saya kira sesuatu yang positif dimana ibu bapa, ahli politik, individu tertentu nampaknya terus mengambil berat pendidikan anak-anak mereka/ generasi akan datang ini. Namun, ada baiknya sekiranya kebimbangan mahupun tohmahan itu disalurkan pada saluran sepatutnya.

Saya menyambut baik usaha penambahbaikan pendidikan Bahasa Inggeris dinegara kita dengan membawa masuk CEFR ini. Masih terngiang-ngiang betapa berkobar-kobar amanat yang disampaikan Prof. Dr. Zuraidah Mohd Don, Pengerusi ELSQC (English Language Standards and Quality Council) Malaysia mengenai CEFR. Beliau dan beberapa rakannya yang telah menghasilkan The RoadMap 2015-2025 dalam usaha mempertingkatkan standard Bahasa Inggeris dikalangan pelajar Malaysia.

CEFR places importance on communication. Sebelum ini bukan tiada pelajar kita yang cemerlang BI. Ramai yang mampu menghasilkan masterpiece dalam writing mereka, namun speaking wise? Agak mendukacitakan.

Baseline study yang dijalankan diseluruh Malaysia pada 2013 menunjukkan majoriti murid tahun 6 berada pada level A1 CEFR. Penguasaan bahasa yang dikira minimum. Boleh rujuk CEFR Global scale untuk further details. Lepas saya tengok scale tu baru saya dpt relate dengan bahagian belakang certificate result APTIS yang saya ambil pada 2014. Ketika itu markah keseluruhan saya 169/200 dan saya dpt C1, rakan saya 172/200 dpt B2. Barulah saya tahu weightage setiap skill berbeza dan pemberat untuk speaking lebih, so kalau skor speaking skill more, tahap kita boleh naik.

Alright, bila kita belajar new language, of course kita kalau boleh nak ada opportunity to use the language especially in daily conversation. Masalahnya, before this kita agak exam-oriented, too much drilling on our students, result exam bagus tapi nak suruh mereka communicate, a big question mark there. Itulah kebimbangan bila graduan kita mula seek for jobs xlepas kerana communication yang lemah. Result power tapi lack on communication skill.

Alright. Super Minds pada saya jauh lebih friendly dan hands-on berbanding previous textbook utk Year 1 (KSSR semakan 2017). Bukan itu sahaja, colourful, attractive dan xde lenghty texts dah. Buku teks sebelum ini ada around 24 units if saya x silap dan frankly speaking, memang rushing nak cover semua unit yang ada dan towards end of year, untuk beberapa unit-unit terakhir macam touch & go je. Cepat-cepat nak cover all the words sebab ada tendency those words diuji dalam LINUS BI. Nampak tak?
loading...
On the contrary, Super Minds hanya ada 10 Units (saya +1 yang unit Friends tu sbb pada saya itu dh dikira unit juga coz ada contents mengenai colours, numbers and greetings). Dan lebih menarik, separuh unit diajar masa Tahun 1, selebihnya unit 5-9 di tahun 2.Roughly, 1 - 1 1/2 bulan untuk satu unit setahun.

Tak perlu rushing, more focus, more comprehensive. Bermula 2018 juga, guru-guru BI kena focus Phonics sahaja untuk sebulan pertama Tahun 1 dan 2 minggu pertama Tahun 2. As for me this year i'm teaching Year 2, dan dah nak habis week 2 ni, apa yang boleh saya katakan, penekanan Phonics selama 2 weeks ni memang memberi impak dan membuatkan murid lebih ready sebelum kita masuk unit-unit Super Minds.

Buku teks sebelum ini bukanlah tidak bagus sepenuhnya, tapi saya merasakan contents dalamnya ada yang beyond capability Year 1 students. Contohnya ada satu text - Kiran's Planner yang pada saya agak lengthy dan ada penggunaan 4 syllable words lagi didalamnya. Cukup berbeza dengan Super Minds.

Baiklah, berbalik kepada persoalan diatas. Merosak akidah and etc. Guru-guru BI yang mengajar Year 1 & 2 sepatutnya dah aware tentang material adaptation. Is either they attend the course last year or the information being cascaded time in--house training di sekolah masing-masing.

Actually kita boleh lakukan some adaptation on the materials. Remember Super Minds kan imported text book, jadi pasti ada elemen yang tak kena dengan culture kita. So what to adapt? Kita boleh adapt contents, level, language dan process. Dan dalam course tu pun kita dah diajar on how to adapt - sama ada nak simplify, add or delete something, modify mahupun reorder balik activity/ task dalam tu.

I could remember masa course tersebut, ada one topic on weather, dia guna international punya map, and through discussion, we agreed to adapt kepada Malaysian map. Process adapattion ni dilakukan untuk make sure contents tersebut more contextualised and personalized to our pupils. To me, time nak ajak Halloween nanti, boleh add sekali festivals in Malaysia - Hari Raya, Thaipusam etc. Dan apa masalahnya greeting card Merry Christmas tu? Bukankah negara kita berbilang kaum? Takkan itu pun sampai akan rosakkan akidah etc. And ramai juga persoalkan kenapa tak hasilkan our own version of CEFR textbook? Perhaps kita belum ada expertise and believe me, soon InshaAllah.

Akhir kata, risau tu boleh tapi janganlah terlalu risau sampai melebih-lebih pula. InshaAllah kami guru-guru yang diamanahkan untuk melaksanakan kurikulum baharu ini akan melaksanakan dengan sebaiknya. Bagi kami ruang juga. Ni baru minggu ke-2 sekolah dah ada ibubapa concern psl assessment CEFR mcm mana pula. *facepalm* Sabar sikit. Bukankah baru-baru ini, our Education Minister dah highlight supaya kita x emphasize pada bilangan As semata-mata tapi lebih kepada melihat murid secara total yakni kemenjadian murid tersebut.

Let's gear up English teachers dan majulah pendidikan Bahasa Inggeris untuk negara Malaysia!

Maaf jika ada kesalahan tafsiran mahupun kata-kata (minta maaf - ini budaya kita),
Mr. Qarl Haiqal

Sumber: Media Sosial


Perlu lebih masa untuk penerbit tempatan keluarkan buku selaras CEFR - MELTA

Gambar hiasan via http://psspermaiindah.blogspot.my
GOMBAK: Tindakan menyelaraskan pendidikan Bahasa Inggeris tempatan dengan piawaian The Common European Framework of Reference for Languages (CEFR) secara tergesa-gesa dilihat menjadi penyebab utama pelajar sekolah Tahun Satu dan Tingkatan Satu terpaksa menggunakan buku teks import.

Presiden Persatuan Guru Bahasa Inggeris Malaysia (MELTA), Prof Dr Gunakumaran Subramaniam berkata, tindakan itu menyebabkan penerbit tempatan tidak sempat untuk menerbitkan buku teks yang sesuai dengan keperluan piawaian berkenaan.

Katanya, tindakan itu juga seolah-olah cuba memadankan sukatan pelajaran sedia ada mengikut buku teks berkenaan.

"Persoalannya ialah, kenapa kita perlu tergesa-gesa sampai kita kena guna buku teks asing yang ada banyak masalah dia. Antaranya ialah masalah budaya, penggunaan bahasa, penggambaran kehidupan seharian di Malaysia tiada dalam buku tersebut.

"Tetapi, kalau nak katakan buku teks sedia ada tak sesuai, tidak benar kerana mungkin ia tidak selaras dengan piawaian CEFR yang kementerian cuba terapkan.

"Mungkin jika masa diberi cukup untuk penerbit tempatan, mereka akan hasilkan buku teks yang selaras dengan piawaian CEFR," katanya ketika ditemui Astro AWANI selepas menjadi panel untuk sesi perbincangan meja bulat anjuran Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM).

Namun demikian, bagi Pensyarah Fakulti Bahasa dan Linguistik Universiti Malaya, Prof Dr Zuraidah Mohd Don, keputusan menyelaras pembelajaran Bahasa Inggeris dengan CEFR bukanlah tergesa-gesa tetapi usaha ini harus cepat dengan kepesatan ilmu dan teknologi semasa.

"Perkara paling penting bagi kita ialah pelajar mampu berkomunikasi dalam Bahasa Inggeris dan ia perlu berasaskan kepada sistem sedia ada yang terbaik.

"Usaha membangunkan piawaian CEFR bukan mudah, ia ambil masa lebih 30 tahun.

"Jadi, kenapa perlu kita bangunkan piawaian sama yang semestinya perlu mengambil tempoh yang lebih lama?

"Lebih baik kita gunakan piawaian ini dan di sepanjang proses sama, kita juga bangunkan mengikut kesesuaian di negara ini," katanya kepada Astro AWANI.
loading...
Berdasarkan pekeliling bertarikh 16 Ogos 2017 dan 12 Sept 2017, semua pelajar Tahun Satu dan Tahun Dua akan menggunakan buku 'Super Mind' manakala pelajar Tingakatan Satu dan Dua menggunakan buku 'Pulse 2' sebagai buku teks Bahasa Inggeris bermula 2018.

Sementara itu, Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan Malaysia (NUTP) tidak melihat penggunaan buku teks Bahasa Inggeris dari luar sebagai satu masalah.

"Perkara yang nak diajar adalah bahasa. Kalau anak-anak kita mendapat pendedahan kepada cara-cara Bahasa Inggeris digunakan di mana-mana sahaja di dunia ini, tidakkah itu lebih baik?" tegas Setiausaha Agung NUTP, Harry Tan Huat Hock pada satu sidang media di ibu pejabat NUTP di Kuala Lumpur, hari ini.

NUTP melihat ada buku dari luar negara yang modulnya mudah untuk pembelajaran dan pemahaman pelajar, maka tiada isu sekiranya ia diguna pakai sebagai buku teks di sekolah.

Ditanya tentang seandainya penggunaan buku teks import akan melibatkan kos yang tinggi, Tan menjawab, "Kita tak fikir tentang itu. Yang penting ia baik atau tidak untuk anak-anak kita. We are teachers, kami menjana keilmuan."

Sumber: Astro Awani


Wednesday, 10 January 2018

Gubal semula buku teks import - iGuru

SEREMBAN - Ikatan Guru-Guru Muslim Malaysia (iGuru) meminta Kementerian Pendidikan menerusi Bahagian Pengembangan Kurikulum menggubal semula buku teks Bahasa Inggeris supaya bersesuaian dengan budaya tempatan dan bercirikan negara.

Presidennya, Mohd Azizie Hassan berkata, kandungan buku teks berkenaan dilihat tidak bersesuaian dengan budaya dan adat resam masyarakat tempatan.



loading...
Malah, katanya, ia tidak menggambarkan kemajmukan budaya, agama serta kaum di negara ini.

“iGuru bimbang generasi pelajar akan hilang semangat patriotisme dan menerima budaya baru yang diimport dari luar terutama anak-anak yang masih di peringkat sekolah rendah.

“Ini secara tidak langsung boleh menghakis jati diri pelajar tersebut untuk mencintai negara dan budaya sendiri,” katanya di sini, semalam sebagai mengulas isu buku teks Bahasa Inggeris yang menggunakan standard Rangka Kerja Bersama Eropah Rujukan Bahasa (CEFR).

Menurut beliau, contoh yang paling ketara ialah perayaan Hallowen, Easter, penggunaan nama, watak dan lokasi serta ilustrasi monster yang tidak bersesuaian budaya masyarakat negara ini.

Antara isi kandungan buku teks Bahasa Inggeris yang bertentangan dengan budaya masyarakat negara ini.

“Kandungan haruslah berpandukan kepada nilai dan budaya negara agar mudah difahami kerana ia adalah dapat dilihat setiap hari.

“Kementerian boleh mengambil konsep CEFR tetapi perlu sesuaikan penggubalan buku teks tersebut mengikut realiti kehidupan di negara ini,” katanya.

Tuesday, 9 January 2018

Government department now open from 7.30am - 6pm

Gambar hiasa 
SEREMBAN: Federal Govern­ment departments will now ope­rate for an additional half hour on working days and close at 6pm, said Public Service Depart­ment director-general Tan Sri Zainal Rahim Seman.

Apart from improving the pub­­lic delivery system, he said, the move would also give more flexibility to civil servants.

“This is part of the public service transformation process and the continuous improvement of our services.

“Federal offices will now be open from 7.30am to 6pm,” he said in a directive.
loading...
With longer operating hours, government employees will now work on four shifts: 7.30am to 4.30pm, 8am to 5pm, 8.30am to­ 5.30pm and 9am to 6pm.

He said that with the new shift, fe­­deral departments and agencies in Perlis, Penang, Perak, Selan­gor, Negri Sembilan, Me­­la­ka, Pahang, Sabah, Sarawak and the Federal Territories of Kuala Lumpur and Putrajaya will be open from 7.30am to 6pm, Monday to Friday.

Those in Kedah, Kelantan, Te­­rengganu and Johor will be open from 7.30am to 6pm from Sun­day to Wednesday and 7.30am to 4.30pm on Thursday, Zainal added.

When contacted, Cuepacs pre­sident Datuk Azih Muda said the move would allow civil ser­vants to better plan their day.

“Some of them have things to do in the morning, like sending their children to nurse­ries, and are unable to come in at the third shift which starts at 8.30am.

“This (being able to start at 9am) will give them more flexibility and reduce the stress of rushing to work to avoid being late,” he said, adding that it was Cuepacs that proposed the new shift to the Government.

Asked if this means counter services would be open until 6pm, Azih said this would de­­pend on where the office is loca­ted.

“It will make sense to have counter services until 6pm in cities or big towns.

“It won’t be practical in smaller towns as the utility bills will certainly go up,” he said.

Source: The Star

Friday, 5 January 2018

Panduan Pelepasan Cukai 2017 Untuk e-Filing 2018


Jika disemak di laman web Lembaga Hasil Dalam negeri (LHDN), nampaknya senarai pelepasan cukai pendapatan 2017 untuk e-filing 2018 dah dikeluarkan.

Laman blog Jom Urus Duit telah menulis beberapa penjelasan berkenaan huraian setiap pelepasan yang telah disenaraikan.

Jom kita lihat senarai pelepasan cukai pendapatan 2017 untuk e-filing 2018 yang disiarkan di laman web LHDN:
Bil.
Jenis Potongan Individu
Amaun
(RM)
1
Individu dan saudara tanggungan
9,000
2
Perbelanjaan rawatan perubatan,keperluan khas dan penjaga ibu bapa ( Keadaan kesihatan disahkan oleh pengamal perubatan)
ATAU
Ibu dan Bapa
Terhad 1,500 bagi hanya seorang ibu
Terhad 1,500 bagi hanya seorang bapa
5,000 (Terhad)

ATAU
3000 (Terhad)
3
Peralatan Sokongan Asas (untuk individu kurang upaya, suami/isteri, anak atau ibubapa yang kurang upaya)
6,000 (Terhad)
4
Individu Kurang Upaya
6,000
5
Yuran Pendidikan (Sendiri) :
(i) Peringkat selain Sarjana dan Doktor Falsafah - bidang undang-undang, perakaunan, kewangan Islam, teknikal, vokasional, industri, saintifik atau teknologi;
(ii) Peringkat Sarjana dan Doktor Falsafah - sebarang bidang atau kursus pengajian
7,000 (Terhad)
6
Perbelanjaan perubatan penyakit yang sukar diubati (individu atau suami/isteri atau anak-anak)
6,000 (Terhad)
7
Pemeriksaan perubatan penuh (Diri sendiri, suami / isteri atau anak)
500 (Terhad)
8
Gaya Hidup :
(i) Pembelian buku, jurnal, majalah, suratkhabar bercetak dan penerbitan (selain bahan bacaan terlarang) untuk diri sendiri, suami / isteri atau anak;
(ii) Pembelian komputer peribadi, telefon pintar atau tablet untuk diri sendiri, suami / isteri atau anak;
(iii) Pembelian peralatan sukan untuk aktiviti sukan mengikut Akta Pembangunan Sukan 1997 (tidak terpakai bagi jenis basikal bermotor) dan bayaran keahlian gimnasium untuk diri sendiri, suami / isteri atau anak; dan
(iv) Bayaran langganan internet
2,500
(Terhad)
9
Pembelian peralatan penyusuan
1,000 (Terhad)
10
Yuran penghantaran anak ke Pusat Asuhan Kanak-Kanak atau Pra-sekolah
1,000 (Terhad)

11
Tabungan bersih dalam skim SSPN (Jumlah simpanan dalam tahun 2017 TOLAK jumlah pengeluaran dalam tahun 2017)
6,000 (Terhad)
12
Faedah pembelian rumah. Potongan cukai terhad kepada RM10,000 setiap tahun asas bagi 3 tahun taksiran berturut-turut bermula dari tarikh faedah mula dibayar.
Syarat kelayakan:
(i) pemastautin warganegara Malaysia;
(ii) pembelian rumah kediaman terhad kepada satu unit sahaja;
(iii) perjanjian jual beli ditandatangani dalam tempoh 10 Mac 2009 sehingga 31 Disember 2010; dan
(iv) rumah kediaman tersebut tidak disewakan.
Di mana:
(a) 2 atau lebih individu layak menuntut potongan bagi sebuah rumah kediaman; dan
(b) jumlah faedah yang dibelanjakan oleh kesemua individu berkenaan melebihi amaun yang dibenarkan dalam tahun itu. Setiap individu dibenarkan suatu potongan bagi setiap tahun mengikut formula berikut:
A x B
C
Di mana;
A = jumlah faedah dibenarkan dalam tahun berkenaan;
B = jumlah faedah dibelanjakan oleh individu berkenaan dalam tahun berkenaan;
C = jumlah faedah dibelanjakan oleh kesemua individu
10,000
(Terhad)
13
Suami/Isteri/Bayaran alimoni kepada bekas isteri
4,000 (Terhad)
14
Suami/Isteri kurang upaya
3,500
15
Anak di bawah umur 18 tahun
2,000
16
Anak yang belum berkahwin dan berumur 18 tahun dan ke atas dan menerima pendidikan sepenuh masa (peringkat A-Level, sijil, matrikulasi, persediaan atau pra-ijazah)
2,000
17
Anak yang belum berkahwin dan berumur 18 tahun dan ke atas tertakluk kepada syarat-syarat berikut:
(i) mengikuti kursus di peringkat diploma dan ke atas di institusi pengajian tinggi dalam Malaysia (tidak termasuk kursus matrikulasi/pra-ijazah).
(ii) mengikuti kursus di peringkat ijazah dan ke atas di institusi pengajian tinggi luar Malaysia.
(iii) kursus dan institusi pengajian tinggi diiktiraf oleh pihak berkuasa Kerajaan yang berkaitan.

8,000
18
Anak Kurang upaya
6,000
Pelepasan tambahan sebanyak RM8,000 bagi anak kurang upaya berumur 18 tahun dan ke atas, belum berkahwin dan mengikuti diploma ke atas di dalam Malaysia @ peringkat ijazah ke atas di luar Malaysia dalam kursus dan di IPT yang diiktiraf oleh pihak berkuasa Kerajaan yang berkaitan.
19
Insuran nyawa dan KWSP TERMASUK tidak melalui potongan gaji
6,000 (Terhad)

20
Skim Persaraan Swasta dan Anuiti Tertunda (Deferred Annuity) - berkuatkuasa mulai Tahun Taksiran 2012 hingga tahun taksiran 2021.
3,000 (Terhad)
21
Insurans pendidikan dan perubatan TERMASUK tidak melalui potongan gaji
3,000 (Terhad)
22
Caruman kepada Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO)
250 (Terhad)

loading...
Jika dilihat, terdapat 22 kategori pelepasan cukai pendapatan 2017 yang disenaraikan di atas.

Daripada 22 kategori ini, ada yang dikekalkan daripada tahun-tahun terdahulu, dan ada juga yang baru ditambah.

Jom kita perhalusi satu per satu senarai pelepasan cukai pendapatan di atas:

Pelepasan cukai #1 – Individu dan saudara tanggungan

Masih sama seperti tahun-tahun sebelumnya, pelepasan diri sebanyak RM 9,000 untuk diri-sendiri dan saudara tanggungan diberikan secara automatik apabila mengisi e-filing nanti.

Pelepasan cukai #2 – Penjagaan ibu bapa

Pelepasan ini masih mengekalkan syarat yang sama seperti pada tahun 2016.

Bagi penjagaan ibu bapa yang memerlukan rawatan perubatan, keperluan khas atau khidmat penjagaan khas, pelepasan yang diberikan berjumlah RM 5,000

Syarat-syarat yang perlu dipatuhi adalah:
  • Keadaan kesihatan ibu bapa disahkan oleh pengamal perubatan berkelayakan yang berdaftar dengan Majlis Perubatan Malaysia (Malaysian Medical Council, MMC)
  • Ibu bapa mestilah bermaustatin di Malaysia
  • Rawatan perubatan dan khidmat penjaga yang diambil disediakan di dalam Malaysia
  • Bagi penjagaan ibu bapa yang sihat, yang tidak memerlukan rawatan perubatan, keperluan khas atau khidmat penjagaan khas, pelepasan yang diberikan adalah sebanyak RM 3,000 bagi kedua-dua ibu bapa atau RM 1,500 bagi ibu atau bapa.
Syarat-syarat yang perlu dipatuhi bagi layak menuntuk pelepasan ini adalah:
  • Anak kandung atau anak angkat yang sah di bawah undang-undang sahaja layak membuat tuntutan
  • Tuntutan ke atas ibu bapa tiri adalah tidak dibenarkan
  • Tidak membuat tuntutan bagi ibu bapa yang memerlukan rawatan perubatan, keperluan khas dan khidmat penjagaan
  • Jika lebih daripada seorang anak membuat tuntutan, amaun tuntutan perlu dibahagi sama rata mengikut bilangan individu yang menuntut
  • Ibu dan/atau bapa berusia 60 tahun atau ke atas dalam tahun taksiran, dan bermaustatin di Malaysia
  • Pendapatan ibu atau bapa tidak melebihi RM 24,000 setahun seorang pada tahun taksiran

Pelepasan cukai #3 – Peralatan sokongan khas

Bagi pembelian peralatan sokongan khas bagi individu kelainan upaya (OKU) sama ada untuk diri-sendiri, pasangan (suami/isteri), anak-anak atau ibu bapa, boleh menuntut pelepasan cukai pendapatan sehingga RM 6,000

Pelepasan cukai #4 – Individu kelainan upaya (OKU)

Bagi golongan OKU, selain dapat membuat tuntutan pelepasan individu seperti yang dinyatakan di atas, mereka juga boleh menuntut pelepasan OKU sebanyak RM 6,000

Pelepasan cukai #5 – Yuran pengajian sendiri

Bagi individu yang melanjutkan pelajaran ke peringkat tertiari (Diploma dan Ijazah Sarjana Muda) dan lanjutan (Sarjana dan Doktor Falsafah), layak menuntut pelepasan cukai sehingga RM 7,000 bagi bayaran yuran penganjian tahunan

Antara syarat-syarat yang perlu dipatuhi adalah:
  • Pengajian di institusi atau badan profesional di Malaysia yang diiktiraf oleh Kerajaan Malaysia, atau diluluskan oleh Menteri Kewangan
  • Kursus pengajian peringkat tertiari: Bidang undang-undang, perakaunan, kewangan Islam, teknikal, vokasional, industri, saintifik atau teknologi
  • Kursus pengajian peringkat lanjutan: Sebarang bidang atau kursus pengajian
  • Tidak mendapat apa-apa tajaan daripada mana-mana pihak atau skim biasiswa
Pelepasan cukai #6 – Perbelanjaan perubatan penyakit yang sukar diubati

Jika ada mengeluarkan perbelanjaan bagi rawatan perubatan penyakit-penyakit yang sukar diubati, sama ada bagi rawatan untuk diri-sendiri, pasangan (suami/isteri) atau anak-anak, layak membuat tuntutan sehingga RM 6,000

Penyakit-penyakit yang terlibat adalah sindrom kurang daya tahan (AIDS), Parkinson, barah, penyakit buah pinggan, leukemia, sakit jantung, darah tinggi oulmonari, penyakit hati kronik, fulminant viral hepatitis, trauma kepada dengan defisit neurologikal, ketumbuhan otak dan kecacatan kepada pembuluh darah, melepuh dan melecur yang keterlaluan, pemindahan organ, serta pemotongan kaki dan/atau tangan.

Pelepasan cukai #7 – Pemeriksaan perubatan

Bagi pemeriksaan perubatan menyeluruh yang dilakukan untuk diri-sendiri, pasangan atau anak-anak, pelepasan sebanyak RM 500 adalah dibenarkan.

Namun begitu, jumlah tuntutan bagi pelepasan #6 dan #7 adalah terhad sehingga RM 6,000 sahaja.

Pelepasan cukai #8 – Perbelanjaan gaya hidup

Ini adalah kategori baru yang diperkenalkan untuk tahun taksiran 2017, sepertimana yang dibentangkan dalam Bajet 2017 dahulu.

Kategori ini diperkenalkan untuk membantu orang ramai meringankan kos sara hidup masing-masing.

Antara perbelanjaan-perbelanjaan yang dibenarkan dalam kategori ini adalah:
  • Pembelian buku, jurnal, majalah, suratkhabar bercetak dan penerbitan (selain bahan bacaan terlarang) untuk diri sendiri, pasangan (suami/isteri) atau anak-anak
  • Pembelian komputer peribadi, telefon pintar atau tablet untuk diri sendiri, pasangan atau anak-anak
  • Pembelian peralatan sukan untuk aktiviti sukan mengikut Akta Pembangunan Sukan 1997 (tidak terpakai bagi jenis basikal bermotor) (boleh lihat senarai lengkap aktiviti-aktiviti sukan yang dibenarkan dengan muat turun di sini www.kbs.gov.my/my/akta-pekeliling/akta.html)
  • Bayaran keahlian gimnasium untuk diri sendiri, pasangan atau anak-anak
  • Bayaran langganan internet
  • Jumlah pelepasan yang dibenarkan adalah sehingga RM 2,500 bagi semua perbelanjaan di atas.

Pelepasan cukai #9 – Pembelian peralatan penyusuan

Bagi menghargai jasa golongan wanita (ibu) dan menggalakkan penyusuan badan, kategori ini diperkenalkan ke dalam senarai pelepasan cukai pendapatan 2017.

Bagi pembelian peralatan penyusuan, pelepasan sehingga RM 1,000 adalah diberikan.

Pelepasan cukai #10 – Yuran Pusat Asuhan Kanak-Kanak atau Pra-sekolah

Ini juga adalah kategori baru yang diperkenalkan untuk meringankan beban ibu bapa yang menghantar anak-anak ke Pusat Asuhan Kanak-kanak atau Pra-sekolah.

Pelepasan sehingga RM 1,000 adalah diberikan untuk kategori ini.

Pelepasan cukai #11 – Tabungan bersih dalam skim Sijil Simpanan Pendidikan Nasional (SSPN)

Bagi yang membuat tabungan dalam SSPN, sama ada akaun SSPN-i atau SSPN-i Plus, boleh menuntut pelepasan cukai sehingga RM 6,000

Pelepasan ini dikira berdasarkan jumlah tabungan bersih, iaitu jumlah simpanan sepanjang 2017 tolak jumlah pengeluaran sepanjang 2017 (tabungan bersih = jumlah simpanan – jumlah pengeluaran)

Pelepasan cukai #12 – Faedah pembelian rumah

Pelepasan cukai pendapatan bagi faedah pembelian rumah adalah terhad kepada RM10,000 setiap tahun asas bagi 3 tahun taksiran berturut-turut bermula dari tarikh faedah mula dibayar.

Pelepasan ini bukan untuk semua pembeli rumah.

Untuk syarat-syarat kelayakan dan formula pengiraan, boleh rujuk dalam gambar di atas.

Pelepasan cukai #13 – Bayaran kepada pasangan / bayaran alimoni kepada bekas isteri

Jika si isteri tidak mempunyai punca pendapatan/jumlah pendapatan, maka si suami boleh menuntut pelepasan isteri sebanyak RM 4,000

Begitu juga jika si suami tidak mempunyai punca pendapatan/jumlah pendapatan, maka si isteri juga boleh menuntut pelepasan suami sebanyak RM 4,000

Pelepasan ini juga boleh dituntut oleh suami atau isteri jika memilih taksiran bersama, dengan jumlah pelepasan sebanyak RM 4,000

Jika ada membuat bayaran nafkah/alimoni kepada bekas isteri, juga layak menuntut pelepasan ini sehingga RM 4,000

Walaubagaimanapun, bayaran nafkah/alimoni secara sukarela kepada bekas isteri di bawah perjanjian bersama tanpa sebarang perjanjian rasmi tidak layak dituntut sebagai pelepasan cukai.

Pelepasan cukai #14 – Pasangan orang kelainan upaya (OKU)

Pelepasan tambahan sebanyak RM 3,500 boleh dituntut jika mempunyai pasangan (suami/isteri) OKU.

Pelepasan cukai #15 – Anak di bawah umur 18 tahun

Jika mempunyai anak/anak-anak di bawah umur 18 tahun yang belum berkahwin, maka layak menuntut pelepasan cukai sebanyak RM 2,000 bagi seorang anak.

Pelepasan cukai #16 &  #17 – Anak berumur 18 tahun ke atas

Jika mempunyai anak/anak-anak berumur 18 tahun ke atas, belum berkahwin dan menerima pendidikan sepenuh masa (peringkat A-Level, sijil, matrikulasi, persediaan atau pra-ijazah), maka layak menuntut pelepasan cukai sebanyak RM 2,000 seorang.

Jika mempunyai anak/anak-anak berumur 18 tahun ke atas, belum berkahwin dan memenuhi syarat-syarat yang berikut:
  • mengikuti kursus di peringkat diploma dan ke atas di institusi pengajian tinggi dalam Malaysia (tidak termasuk kursus matrikulasi/pra-ijazah)
  • mengikuti kursus di peringkat ijazah dan ke atas di institusi pengajian tinggi luar Malaysia
  • kursus dan institusi pengajian tinggi diiktiraf oleh pihak berkuasa Kerajaan yang berkaitan
  • maka, layak menuntut pelepasan cukai sebanyak RM 8,000 setiap orang anak.

Pelepasan cukai # 18 – Anak orang kelainan upaya (OKU)

Jika mempunyai/menjaga anak/anak-anak OKU (sebarang umur), maka boleh menuntut pelepasan sebanyak RM 6,000 bagi setiap orang anak OKU.

Pelepasan tambahan sebanyak RM8,000 seorang diberikan jika mempunyai/menjaga bagi anak/anak-anak OKU berumur 18 tahun dan ke atas, belum berkahwin dan mengikuti diploma ke atas di dalam Malaysia @ peringkat ijazah ke atas di luar Malaysia dalam kursus dan di IPT yang diiktiraf oleh pihak berkuasa Kerajaan yang berkaitan.

Nota tambahan untuk pelepasan cukai #15, #16, #17 & #18

Semasa isi e-filing untuk kesemua pelepasan cukai di atas, ambil perhatian akan 3 perkara berikut:
  • Bilangan – Isikan jumlah bilangan anak yang layak dituntut pelepasan sepenuhnya (Kelayakan 100%) atau sebahagiannya (Kelayakan 50%) oleh individu.
  • Kelayakan 100% – Ruang ini untuk diisi oleh individu yang layak menuntut pelepasan anak sepenuhnya.
  • Kelayakan 50% – Ruang ini hanya berkenaan jika dua atau lebih individu (bukan suami isteri yang tinggal bersama) layak menuntut potongan berhubung bayaran yang dibuat ke atas anak yang sama, dan setiap individu tersebut layak menuntut 50% daripada pelepasan yang dibenarkan sebagai potongan. Contohnya apabila berlaku perceraian dan terdapat dua atau lebih individu yang layak menuntut potongan ke atas anak yang sama.
  • Taksiran Berasingan – Individu dan suami / isteri perlu memilih pelepasan ke atas setiap anak yang ingin dituntut masing-masing. Contohnya, Abu dan Siti mempunyai 5 orang anak, maka tuntutan yang boleh dibuat sama ada Abu 5, Siti 0; Abu 4, Siti 1; Abu 3, Siti 2; Abu 2, Siti 3; Abu 1, Siti 4 atau Abu 0, Siti 5.

Pelepasan cukai #19 – Insurans/takaful nyawa & KWSP

Bagi yang melanggan pelan perlindungan insurans/takaful nyawa yang melindungi individu, isteri atau suami (tidak termasuk anak-anak), serta mencarum dalam skim KWSP atau kumpulan wang lain yang diluluskan oleh Ketua Pengarah Hasil Dalam Negeri (bahagian caruman sendiri), sama ada melalui potongan gaji atau bayaran sendiri, maka layak menuntut pelepasan cukai pendapatan sehingga RM 6,000 maksimum.

Contohnya, anda mencarum pelan takaful nayawa RM 2,400 setahun dan KWSP RM 6,000 setahun, maka pelepasan yang layak dituntut adalah RM 6,000 sahaja.

Pelepasan cukai #20 – Skim Persaraan Swasta, SPS (Private Retirement Scheme, PRS) atau Anuiti Tertunda (Deferred Annuity)

Pelepasan ini khas untuk mereka yang menyertai atau menambah simpanan ke dalam skim PRS yang diluluskan Suruhanjaya Sekuriti atau mencarum dalam skim anuiti tertangguh.

Jumlah pelepasan yang layak dituntut adalah sehingga RM 3,000 maksimum.

Pelepasan cukai #21 – Insurans/takaful pendidikan dan perubatan

Pelepasan sehingga RM 3,000 diberikan jika ada mencarum atau melanggan skim insurans/takaful pendidikan dan perubatan, sama ada untuk diri-sendiri, pasangan dan juga anak-anak.

Pelepasan diberikan kepada caruman melalui potongan gaji, atau pun bayar sendiri tanpa melalui potongan gaji.

Insurans/takaful kesihatan termasuklah manfaat yang melindungi risiko akibat penyakit kritikal dan juga kad perubatan (manfaat bayaran caj rawatan dan hospital)

Pelepasan cukai #22 – Caruman kepada Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO)

Pelepasan tidak melebihi RM250 dibenarkan bagi sumbangan kepada Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO) yang dibuat atau ditanggung oleh individu.

Pelepasan cukai pendapatan yang digugurkan

Kita dah pun meneliti satu per satu senarai pelepasan cukai pendapatan 2017 yang akan digunakan apabila mengisi e-filing bermula Mac 2018 nanti.

Sekarang, jom kita lihat pelepasan cukai pendapatan 2016 yang digugurkan daripada senarai 2017 di atas:
  • Pembelian buku, majalah, jurnal dan penerbitan – RM 1,000
  • Pembelian komputer peribadi untuk individu (sekali setiap 3 tahun) – RM 3,000
  • Pembelian peralatan sukan untuk aktiviti sukan – RM 300
  • Ketiga-tiga pelepasan ini tidaklah digugurkan sepenuhnya, sebaliknya disatukan di bawah satu kategori, iaitu pelepasan cukai #8 perbelanjaan gaya hidup.
Malah, ditambah baik dengan membenarkan tuntutan pelepasan bagi langganan akhbar, pembelian telefon pintar atau tablet, bayaran keahlian gimnasium dan langganan internet.

Penutup

Selain derma, hadiah dan rebat cukai, pelepasan cukai pendapatan juga adalah penting untuk mengurangkan jumlah cukai pendapatan yang dikenakan.

Untuk layak mendapat pelepasan cukai yang disenaraikan, perlulah melakukan perbelanjaan-perbelanjaan berkaitan pada tahun taksiran cukai tersebut.

Sebagai contoh, bagi tahun taksiran 2017, perbelanjaan-perbelanjaan tersebut hendaklah dilakukan pada tahun 2017.

Pengisian e-filing pula akan dilakukan pada tahun 2018, kebiasaannya bermula 01 Mac setiap tahun.

Di samping itu, dokumen-dokumen berkaitan seperti resit dan penyata hendaklah dikumpul dan disimpan dengan baik untuk memudahkan rujukan dan juga pengauditan jika diminta oleh pihak LHDN.

Itu sahaja perkongsian kali ini berkenaan senarai pelepasan cukai pendapatan 2017 untuk e-filing 2018.

Semoga bermanfaat untuk semua dan dapat membantu ketika mengisi e-filing nanti.

Sumber artikel: Jom Urus Duit


Google+ Followers